Városlista
2020. május 30, szombat - Zsanett, Janka

Hírek

2020. Február 13. 11:51, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 méteres fenyőket döntött ki a szél a Külső-Várkertben

30 méteres fenyőket döntött ki a szél a Külső-Várkertben

Korábban éles kritika érte az önkormányzatot és az erdészeti szakembereket a fakivágások miatt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen elmondta, évekkel ezelőtt a Bakonyerdő Zrt. szakemberei felmérték a Külső-Várkertben található fenyves fáinak az állapotát, és készített egy tervet, hogy ezeket milyen ütemben cserélik más fafajtákra. Ez a munka fakivágással kezdődött meg, amelyet sok kritika ért a lakosság egy részétől és bizonyos ellenzéki politikustól. – Lehetséges, hogy a Bakonyerdő emiatt is lépett vissza és lassította az akkor megkezdett munkát. Itt van az eredménye. Ezek helyett a fák helyett már 5-6 éve telepített, többször iskolázott fák állhatnának. Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a Külső-Várkertben rengeteg az ilyen állapotú fa, amelyek lehetséges, hogy messziről jól mutatnak, de közelről felkopaszodott, elszáradt ágakkal rendelkező egyedeket találni. Ez a helyzet folyamatos balesetveszélyt jelent, ezért azt gondolom, hogy a korábban megkezdett munkát következetesen folytatni kell. Arra szeretnék kérni mindenkit, főleg azokat, akik szeretik a természetet, hogy támogassák ebben az önkormányzatot és az erdészeti szakembereket – hangsúlyozta a városvezető.

A kidőlt fákat a Városgondnokság munkatársai kivágják, a vastagabb törzsekből gerenda készül, míg a vékonyabb ágakat tűzifaként rászoruló családoknak fogják kiosztani. Bakó István, a társaság igazgatója elmondta, a kidőlt fák mellett rengeteg a félbetört egyed a környéken, amelyeket szintén ki kell vágni. Az igazgatótól megtudtuk, a Külső-Várkerten kívül 10 fa dőlt ki a városban a viharban, amelyeket szintén eltávolítja a Városgondnokság, helyükre pedig a Bakonyerdő Zrt. közreműködésével új egyedeket ültetnek.

Ezen a területen kivágták a fákat 4 évvel ezelőtt és új egyedeket ültettek:

Dr. Guiás János Zsolt, a térség önkormányzati képviselője is megtekintette a vihar okozta pusztítást. Mint mondta, ez a sajnálatos esemény is megmutatta, hogy mennyire fontos, hogy az önkormányzat felmérje a fák állapotát, és a beteg fákat kivágják, helyettük pedig újakat ültessenek. Az ominózus eset kapcsán hangsúlyozta, jelentős balesetveszély is okoznak azok a túlnőtt fenyők, amelyek a viharban kidőltek, letörtek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 16:25, péntek | Helyi

Súlyos baleset a 83-ason! 5 sérült, köztük egy 3 éves gyermek!

Személygépkocsi és teherautó ütközött a 83-as számú főút 59-es kilométerszelvényében, Győrszemere térségében.

2020. Május 29. 16:00, péntek | Helyi

Olvasónknak is volt egy balesete a 83-ason

Néhány órával a Győrszemerénél történt ütközést követően olvasónk is szerencsétlenül járt a 83-as úton.

2020. Május 29. 12:29, péntek | Helyi

Kiskocsit lopott a fiú, a rendőrök elfogták

A pápai rendőrök a bejelentést követő fél órán belül azonosították a 15 éves lovászpatonai fiatalt.

2020. Május 29. 12:28, péntek | Helyi

Bolti tolvajokat fogtak a rendőrök

A Pápai Rendőrkapitányságon lopás miatt indult büntetőeljárás egy 30 éves helyi és egy 16 éves bébi nő ellen.