Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2020. Február 13. 11:51, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 méteres fenyőket döntött ki a szél a Külső-Várkertben

30 méteres fenyőket döntött ki a szél a Külső-Várkertben

Korábban éles kritika érte az önkormányzatot és az erdészeti szakembereket a fakivágások miatt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen elmondta, évekkel ezelőtt a Bakonyerdő Zrt. szakemberei felmérték a Külső-Várkertben található fenyves fáinak az állapotát, és készített egy tervet, hogy ezeket milyen ütemben cserélik más fafajtákra. Ez a munka fakivágással kezdődött meg, amelyet sok kritika ért a lakosság egy részétől és bizonyos ellenzéki politikustól. – Lehetséges, hogy a Bakonyerdő emiatt is lépett vissza és lassította az akkor megkezdett munkát. Itt van az eredménye. Ezek helyett a fák helyett már 5-6 éve telepített, többször iskolázott fák állhatnának. Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a Külső-Várkertben rengeteg az ilyen állapotú fa, amelyek lehetséges, hogy messziről jól mutatnak, de közelről felkopaszodott, elszáradt ágakkal rendelkező egyedeket találni. Ez a helyzet folyamatos balesetveszélyt jelent, ezért azt gondolom, hogy a korábban megkezdett munkát következetesen folytatni kell. Arra szeretnék kérni mindenkit, főleg azokat, akik szeretik a természetet, hogy támogassák ebben az önkormányzatot és az erdészeti szakembereket – hangsúlyozta a városvezető.

A kidőlt fákat a Városgondnokság munkatársai kivágják, a vastagabb törzsekből gerenda készül, míg a vékonyabb ágakat tűzifaként rászoruló családoknak fogják kiosztani. Bakó István, a társaság igazgatója elmondta, a kidőlt fák mellett rengeteg a félbetört egyed a környéken, amelyeket szintén ki kell vágni. Az igazgatótól megtudtuk, a Külső-Várkerten kívül 10 fa dőlt ki a városban a viharban, amelyeket szintén eltávolítja a Városgondnokság, helyükre pedig a Bakonyerdő Zrt. közreműködésével új egyedeket ültetnek.

Ezen a területen kivágták a fákat 4 évvel ezelőtt és új egyedeket ültettek:

Dr. Guiás János Zsolt, a térség önkormányzati képviselője is megtekintette a vihar okozta pusztítást. Mint mondta, ez a sajnálatos esemény is megmutatta, hogy mennyire fontos, hogy az önkormányzat felmérje a fák állapotát, és a beteg fákat kivágják, helyettük pedig újakat ültessenek. Az ominózus eset kapcsán hangsúlyozta, jelentős balesetveszély is okoznak azok a túlnőtt fenyők, amelyek a viharban kidőltek, letörtek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 19:54, szerda | Helyi

Pápai fasorok állapotát mérték fel

A növények egészségi állapotfelmérése két utcában zajlott, a Szalmavári utca gesztenyefáit hétfőn vizsgálták meg, az Esterházy úton pedig tegnap dolgoztak.

2020. Február 19. 08:00, szerda | Helyi

Osztálytársától lopott több tízezer forintot

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai egy 17 éves bakonykoppányi lányt gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével.

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

2020. Február 18. 09:04, kedd | Helyi

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat miatt kéri a lakosság megértését a Honvédség

Magyar-amerikai közös gyakorlatra készül a Magyar Honvédség