Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 02. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kezdődnek a fakivágások a Várkertben

Kezdődnek a fakivágások a Várkertben

A belső Várkert és az Erzsébet liget egy milliárd forintos megújításának részeként több száz fát fognak kivágni a következő hetekben.

A projekt része volt az új Szabadtéri Színpad helyének a kialakítása és az úgynevezett Várdomb területének a rendezése is. Ezek a munkálatok már befejeződtek, a jövő héten pedig a Várkert lesz munkagépek zajától hangos. - A Városfejlesztő Kft. lebonyolította azt a versenyeztetést, amelynek keretében kiválasztásra került a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, amely a legkedvezőbb ajánlatott adta. Az iskolában szakképzés keretében tanulják a fiatalok ezt a munkát és megfelelő szakmai irányítás mellett fogják a fakivágásokat elvégezni - tudtuk meg Áldozó Tamástól. A polgármester hozzátette, a munkálatok ideje alatt lefolytatják a park újjáépítésére irányuló többi munkafolyamat kapcsán - gyalog- és kerékpárút építés, zöldterület rehabilitáció, vízgépészet, villamosrendszer kiépítése stb. - a közbeszerzési eljárásokat.

A park megújítását célzó projekt célja az, hogy egy megújult, fenntartható Várkertet kapjanak a pápaiak. Ehhez a terveket elkészítő szakemberek szerint sok fa kivágására van szükség. Vannak olyan egyedek, amelyek betegek, vagy más fák alá nőttek és akadályozzák az értékes növények gyarapodását, de invazív egyedeket is kell kivágni. A fakivágásokkal kapcsolatban tavaly augusztusban írtunk bővebben. Akkor Kovács Attila tájépítész, faápoló, favizsgáló szakmérnök elmondta, a kivágásra ítélt nagy számú egyednek a jelentős része 10-20 centiméter átmérőjű magonc, kisebb része 20-40 centiméter átmérőjű egyed és mindössze kettő nagy méretű fa szerepel a kivágandók között.

A fakivágásokat követően munkaterületté alakul át a park, sok helyen fel lesz túrva a föld, eltávolítják a közvilágítás oszlopokat, a régi kiszolgáló épületet, a szökőkutat és a játszótéri játékokat, padokat, majd következhet az építkezés ideje, fa- és növénytelepítéssel - mondta el a polgármester.

Áldozó Tamás kitért arra is, hogy korábban a közösségi médiában többen megkérdőjelezték a fakivágások megalapozottságát. - Továbbra is azt tudom mondani, hogy szakmai alapon közelítsük meg ezt a kérdést. A fakivágási tervek közzetételét követően azzal a felhívással éltem a közösségi felületeinken, hogy jelöljék be azokat az egyedeket, amelyekkel kapcsolatban vannak érveik a megtartást illetően. Ezeket az érveket hajlandó lennék örömmel képviselni szakmai konzultációkon, de ezidáig egyetlen észrevételt sem kaptam a városlakóktól - húzta alá a polgármester.

A városvezető azt szeretné, ha a munkálatok idején is tudnák használni a Várkertet a pápaiak, azonban arra kérik a kikapcsolódni vágyókat, vagy azokat, akik csak keresztülmennének a parkon, hogy a kivitelező által körülhatárolt munkaterületre ne menjen.

A kivágott fákból szociális tűzifa lesz, melyet rászoruló családoknak fognak kiszállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.