Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 20. 15:52, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Külső-Várkert: Jóval több fát ültetnek, mint amennyit kivágtak

Külső-Várkert: Jóval több fát ültetnek, mint amennyit kivágtak

Tegnap tartott sajtótájékoztatót Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő. A Külső-Várkert parkerdővé való átalakítása kapcsán erdőirtásról beszélt. A Bakonyerdő szerint szó sincs erről.

Áldozó Tamás: senki nem keresett meg

A tegnapi sajtótájékoztatón az elégedetlen lakosok is megjelentek, egyikük elmondta, keresték Áldozó Tamás polgármestert az ügyben. - Nagyon sajnálom, hogy azok, akik aggódnak a terület sorsáért, nem kerestek meg. Én is itt lakom, személyesen találkozunk, azt gondolom, számtalan alkalom lett volna, hogy beszéljünk. Arra bíztatok mindenkit, hogy keressenek meg, készséggel állok mindenki rendelkezésére - mondta el ma délután Áldozó Tamás. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a munkálatok megkezdése előtt elmondták, hogy mik a céljaik és milyen út vezet a parkerdővé alakításhoz. - Ez megkezdődött és még sokáig el fog tartani. Ma az első lépéseken vagyunk túl. Amikor egy régi ház helyére egy újat építünk, akkor a régit először le kell bontani. Jelenleg a bontásnál járunk.

Nézzék meg a különbséget

A városvezető elmondta, a Bakonyerdő Zrt. 125 fa kivágására kapott engedélyt, a munkálatok első ütemében. - A fák pótlását a kivágást követő egy éven belül kell elvégezni. A 125 kivágott fa helyére 65 kocsányos tölgyet, 65 kislevelű hársot, 65 korai juhart, 35 platánt, 15 fehér epert, valamint később 450 darab somot fognak telepíteni - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy négy évvel ezelőtt a vajdai óvoda kerítésének építésekor egy nagyjából 200 négyzetméteres területen - kísérleti jelleggel - hasonló beavatkozást hajtottak végre, mint amilyen most zajlik. - Meg lehet nézni most azt a területet, szépen fejlődnek az odaültetett előnevelt egyedek, szemmel látható egymás mellett az elhanyagolt, elöregedett fenyves és az egészséges, fiatal erdő - mondta el a városvezető hozzátéve, egy ilyen beavatkozás meglehetősen kölcséges. A polgármester köszönetet mondott a Bakonyerdő Zrt.-nek, hogy a mostani beavatkozást szaktudásával, elkötelezettségével és anyagi lehetőségeivel támogatja.

A tuskókat hiába számolják

Horváth Iván, Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, száz darab fa kitermelése apszolút nem minősül jelentős mennyiségnek. - Szigorúan betartjuk azt a határozatot, mely rögzíti a kitermelhető darabszámot. Ugyanakkor tévúton járnak azok, akik a tuskókat számolják, mivel előfordulhat, hogy sűrű állásban álló fák kivágásakor alászorult, harmadrendű egyedeket is kivágunk. Továbbá a korábban kidőlt fákat is - a parkerdővé alakításnak megfelelően - talajszintig levágtuk. A tuskók száma tehát nincs közvetlenül összefüggésben a kivágott fák számával - figyelmeztetett a vezérigazgató-helyettes.

Vétek lenne megsemmisíteni

Azzal kapcsolatban, hogy a kivágott fák 95 %-át a helyszínen megsemmisítenék Horváth Iván elmondta: Vétek lenne a természettel szemben, ha a kivágott fákat megsemmisítenénk. A fák feldolgozása a helyszínen megkezdődik, a rossz minőségű faanyagot a helyszínen aprítják, elszállítják, majd hasznosítják. A szakembertől megtudtuk, az egyedek tájidegenségét szakmai szempontok szerint határozzák meg. - Azok a fafajok, melyek hazánk területen ugyan őshonosak, de egy adott erdészeti tájban nem őshonosak, azokat tájidegennek minősítjük - mondta el Horváth Iván.

Türelem, nem megy egyik napról a másikra

A szakember megismételte, a terület parkerdővé alakítása éveket vesz igénybe. - Első lépés a nem ide való egyedek kivágása. Ezt követően ide való, itt majd hosszútávon magukat jól érző fajokat ültetünk, ezen kívül sétautakat, tanösvényeket alakítunk ki, turisztikai objektumokat helyezünk el - mondta el Horváth Iván hozzátéve, a most "kiürített" 3-4 hektáros területre jövő héten ültetnek be 164 darab nagy méretű, burkolt gyökérzetű suhángot, félsuhángot. További nagyjából 140 cserjét ősszel fognak elültetni.

Őket sem kereste senki

A Bakonyerdő képviselőjétől megtudtuk, szívesen vették volna, ha megkeresték volna őket azok, akiknek a munkálatok kapcsán problémájuk van, de ilyennel nem találkoztak, semmilyen panaszt nem kaptak a témában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék