Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 19. 20:39, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Erdőirtás, vagy parkrendezés zajlik a Külső-Várkertben?

Erdőirtás, vagy parkrendezés zajlik a Külső-Várkertben?

Február elején számoltunk be arról, hogy a Városgondnokság és a Bakonyerdő Zrt. közösen kezdi meg a Külső-Várkert rendezését. A lakók szerint azonban erdőirtás folyik a Vajda Lakótelep mögötti területen.

A munkálatok megkezdése előtt Horváth Iván, Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a helyszínen elmondta, kis lépésekben, apró beavatkozásokkal távolítják el a beteg, száraz fákat. - A folyamatos erdőborítás biztosítása mellett, a kivágott fák helyére nagyméretű kőriseket, tölgyeket, hársakat ültetünk. Ez a folyamat évekig tart majd, így a tájképben sem lesz érdemi változás - mondta akkor Horváth Iván. Azóta javában zajlanak a munkálatok, először a Városgondnokság munkatársai tisztították meg a területet és távolították el az aljnövényzetet, majd a Bakonyerdő fűrészeitől volt hangos a környék. A lakók szerint nemcsak beteg, nem oda illő fákat távolítottak el, hanem több száz éve ott honos, egészséges egyedeket is. Panaszukkal felkeresték Áldozó Tamás polgármestert, a Vajda Lakótelep önkormányzati képviselőjét is, ám mint mondták, nem kaptak érdemi választ. Ezért más képviselőkkel vették fel a kapcsolatot, így jutottak el Grőber Attilához. Az önkormányzati képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatót ma délután. - Önálló képviselői beadványt fogok benyújtani azzal kapcsolatban, hogy a város és a Bakonyerdő Zrt. között köttetett megállapodás jelenlegi állapotáról és későbbi terveiről a cég a képviselő-testület előtt számoljon be - mondta el a politikus hozzátéve, a megállapodás első üteme április 30-áig tart, e szerint a kitermelő 120 darab fa kivágására kapott engedélyt. A képviselő és a lakosok kíváncsiak arra, hogy ezt a mennyiséget a Bakonyerdő Zrt. betartotta-e, ugyanis a helyszínen található farakások láttán arra gyanakszanak, hogy ennél többet vágtak ki.

Grőber Attila elmondta, hogy a fakivágási engedély szerint a kivágott fák 95%-át helyben semmisítik meg, ugyanis ilyen arányban beteg egyedekről van szó. - Szeretnénk tudni, hogy ezek a fák valóban olyan betegek-e, hogy kizárólag itt a helyszínen lehet megsemmisíteni őket, nincs-e ebben más szándék is? Azt is szeretnénk tudni, hogy mik azok a szempontok, melyek szerint a kivágott fákat tájidegennek nyilvánítják? Miért tájidegen olyan fenyő, mely több száz éve él a területen? - tette fel a kérdéseit a szocialista politikus hozzátéve, a laikus számára is látható, hogy meglehetősen erős beavatkozás tapasztalható a terület flórájába és faunájába.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a helyi lakosok bíznak abban, hogy a parkerdővé alakítás második és harmadik üteme rövidesen megvalósul és nem húzódik el, ugyanis nincs időkorlát megjelölve a csónakázó tó és egyéb, a tervekben megjelölt fejlesztések kialakításával kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.