Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2024. Február 20. 09:18, kedd | PR
Forrás: (x)

Non-Fungible Tokens, azaz az NFT-k: mik is ezek, hogyan működnek, és mitől van értékük? NFT-útmutató laikusoknak

Non-Fungible Tokens, azaz az NFT-k: mik is ezek, hogyan működnek, és mitől van értékük? NFT-útmutató laikusoknak

Néhányan talán már hallottak a nem-pénzalapú tokenekről, a blokklánc technológiáról, a titkosított digitális eszközökről vagy általában a kriptovalutákról, és talán észrevették, hogy ezek a fogalmak az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak a világban. Azonban lehet, hogy még mindig nem igazán értik, hogy mik ezek, vagy hogyan működnek. Ebben a cikkben megpróbáljuk bemutatni az NFT-k legfontosabb jellemzőit, hogy a laikusok is könnyen megérthessék őket.

Talán már találkozott olyan újságcikkekkel és tanulmányokkal, amelyek azt elemzik, hogy az NFT-k hogyan változtatják meg a kriptoökoszisztémát. Talán találkozott már olyan kaszinókkal vagy bukmékerekkel, ahol a játékosokat NFT-kkel jutalmazzák, vagy NFT-ket kínálnak nyereményként versenyeken vagy akár Magyar sportfogadó oldalak vagy lóversenyfogadás nyereményeként. Azonban még mindig nem biztos, hogy világos és érthető, miért van ekkora felhajtás körülöttük, és miért válnak az emberek szinte mániákussá, amikor az NFT-k megszerzéséről és birtoklásáról van szó. Nos, ha mindez jellemzi az Ön NFT-kkel kapcsolatos viszonyát vagy ismereteit, akkor érdemes tovább olvasni a cikket, hogy bővítse meglévő ismereteit a témában. Ha Ön teljesen laikus, akkor maradjon velünk, mert ebben a cikkben minden szükséges információt megadunk az NFT-kről.

Blokklánc, kriptovaluták és NFT-k: egy ismeretlen világ

A világ lakosságának egyre növekvő szegmense rendkívül tájékozott a technológiában, digitálisan írástudó, és hajlandó az innovációra, különösen, ha olyan területekről van szó, mint a mesterséges intelligencia vagy a különböző bomlasztó digitális innovációk. Legalábbis erre a rövid következtetésre jutottak az elemzők, amikor megpróbálták megragadni a digitális eszközök, kriptovaluták és NFT-k növekvő ökoszisztémáját. A világ lakosságának túlnyomó többsége, és őszintén szólva az átlagember számára azonban ezek a fogalmak még mindig ismeretlenek, vagy legalábbis távoliak.

Sokak számára az olyan kifejezések, mint az NFT-k vagy a Non-Fungible Tokenek, valamint a blokklánc technológia, a kriptovaluták és a titkosított digitális eszközök egész fogalma még mindig homályos terület. Ez nemcsak további tisztázást és magyarázatot igényel, hanem azt is, hogy ezeket a fogalmakat részletesen elemezzük, hogy érthetővé tegyük őket.

Mi az NFT?

Az NFT-k, vagyis a Non-Fungible Tokenek, megértéséhez először is röviden érdemes szólni a blokklánc technológiáról és annak a működéséről. Egyszerűen fogalmazva a blokklánc technológia egy olyan adatbázis, ahol minden rögzített tranzakció változatlan, átlátható, és az egész rendszer decentralizált. Ez a platform, amelyen a kriptovaluták működnek, és alapja a digitális eszközöknek.

A kriptovaluták cserélhető digitális eszközök, tehát egymás helyett is használhatók és felcserélhetőek egymással. Például, úgy mint a hagyományos fizetőeszközök, mindegy, hogy melyik Bitcoin-t birtokolod, lényeg, hogy Bitcoin-t birtokolsz, mert mindegyik ugyanolyan.

Az NFT-k rendkívüli sajátossága, hogy nem cserélhetőek fel egymással, ellentétben a kriptovalutákkal. Ez azt jelenti, hogy minden egyes NFT teljesen egyedi és könnyen megkülönböztethető token. Szó mi szó, az NFT-k olyan kivételes azonosítók digitális eszközökhöz, melyek egyedi értéket hordoznak. Így, ellentétben a hagyományos fizetőeszközökkel vagy a kriptovalutákkal, az NFT-k nem helyettesíthetőek egymással, és számít, hogy egy személy milyen konkrét NFT-t birtokol. Mindez azért van, mert az NFT-k olyan tokenek, melyek egy adott, értékes digitális eszközt szimbolizálnak, tehát mindegyikük egyedülálló és értékét egyedi tartalma adja.

Az NFT-k funkciója

Az NFT-knek három fő tulajdonságuk van: először is, megoszthatatlanok, ami azt jelenti, hogy nem bonthatók le kisebb egységekre, mint a kriptovaluták esetében. Másodsorban nem replikálhatók, vagyis minden NFT teljes mértékben egyedi. Harmadrészt hitelességet és tulajdonjogot mutatnak, vagyis az NFT-k az autentikus digitális eszközök értékét képviselik, és azt jelzik, hogy azok, akik birtokolják őket, tulajdonosai a digitális eszközöknek.

Gondoljon csak egy digitális műalkotásra, például egy online festményre vagy fényképre, amelyet a blokklánc technológia és az NFT-k nélkül könnyedén lemásolhatnának, terjeszthetnének és megoszthatnának az internetes felhasználók között. Ebben az esetben az alkotásnak szó szerint milliónyi kópiája létezne az interneten, és senki sem tudná igazán megállapítani, hogy melyik a valódi, eredeti műalkotás. Emellett senki sem birtokolhatná azt a valódi műalkotást, mivel minden másolat ugyanolyan lenne, és egyik sem rendelkezne egyedi tulajdonságokkal.

Az NFT-k azonban megoldást kínálnak erre a problémára. Ezek a tokenek biztosítják, hogy csak egyetlen, autentikus műalkotás létezik, és ezt az egyedi digitális művet rendelkezésre bocsátják az NFT tulajdonosának. Mivel az NFT-k egyediek és megkülönböztethetők, az alkotás értéke és hitelessége fennmarad, és a valódi műalkotás tulajdonosa mindig az lesz, aki az NFT-t birtokolja. Ez a mechanizmus garantálja, hogy a digitális műalkotások ne csak reprodukálhatóak, hanem valódi értéket és egyedi tulajdonságokat is hordozzanak, hasonlóan a hagyományos műalkotásokhoz.

The idea is similar to unique devices in the physical world that have a certain value and are owned by specific entities. Just like physical devices, digital devices can have the same characteristics. This means that we can trade, transfer, buy and sell NFTs. In fact, some NFTs have been sold for amazingly high amounts!

Now imagine that NFTs are more widely applicable and not just limited to the field of digital art. NFTs create an opportunity to connect to any thing that has value or can create value. We are always talking about owners, holders or collectors of NFTs, who can access unique experiences and opportunities through these tokens.

For example, there are NFTs, or tokens, that provide access to various benefits, events, bonuses or exclusive offers, even for betting on horses. These tokens have a utility value, which means that they not only represent their collector value, but also provide a specific service or experience to the owner. Many casinos or even horse racing betting offices use this type of NFT. So they can still be important to people who are not just collectors or art lovers, but also users of services or experiences that NFTs provide access to. In this way, NFTs are not only a new way of verifying the ownership of digital assets, but also a means of value creation and connection in the digital world in a broader sense.

Címkék: nft

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját