Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR
Forrás: (x)

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

De vannak olyanok is, akiknek akár egy villanykörte kicserelésése is gondot jelenthet, hiszen ők egészen másban jártasak. Szerencsére ma már segítségünkre vannak a különböző blogok, leírások vagy YouTube-videók, amelyekkel bárki könnyedén megoldhat egy-egy kisebb problémát, így nem kell azonnal szerelőt hívni.

Kisebb szivárgások

Kevés idegesítőbb dolog van egy csöpögő csapnál vagy annál, ha egy szivárgó cső miatt folyamatosan tócsákat kell takarítani a konyhában, a fürdőszobában. A csaptelepek márpedig hajlamosak megadni magukat, ha intenzív használat alatt állnak, nem elég minőségiek, vagy rosszul telepítették őket. Az egyszerűbb szivárgásokat azonban akár mi magunk is megjavíthatjuk!

A csaptelepek kicseréléséhez, egy-egy csavar meghúzásához, vagy akár a szivárgó vécétartály megjavításához nincs szükség semmilyen extra tudásra vagy ezermester-vénára. Ha azonban járatlanok vagyunk a szerelésben, fordítsunk extra figyelmet a munkára! A főcsap segítségével zárjuk el a vizet, és csak utána álljunk neki a feladatnak! Nézzünk utána az adott tartály- vagy csaptípusnak, bizonyosodjunk meg arról, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a javításhoz. Ha komolyabb problémáról – például csőtörésről – van szó, akkor pedig mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Falhibák

Az egész lakás vagy akár egyes szobák kifestését jobb, ha egy hozzáértő festőre bízzuk, az esetleges falhibák kijavítása azonban biztos, hogy nem fog ki rajtunk! Ha megtanuljuk ezeket az alapvető faljavítási munkákat, akkor azután sem kell szakember után szaladgálnunk, ha véletlen megsértettük szobánk falát, vagy levertük a vakolatot, esetleg egy korábbi falfúrás nyomát akarjuk eltüntetni.

Ehhez az első lépés a glettelés, amihez az anyagot és a megfelelő eszközöket bármelyik barkácsáruházban beszerezhetjük. Ha nem akarunk a glettanyag kikeverésével bajlódni, akár használatra kész glettet is vásárolhatunk. Ezt csak egy spaklival fel kell vinnünk a javítandó felületre, majd száradás után egy csiszolópapírral simára kell csiszolni a falat – ezután pedig következhet a festés. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, nézzünk meg néhány videót az interneten, hogyan kell elvégezni ezeket a munkákat! Egy kis gyakorlás után könnyedén elsajátíthatjuk a fogásokat!

Az ajtók és ablakok kisebb sérülései

A nyílászárók sajnos könnyen megsérülnek, bármikor előfordulhat, hogy letörik vagy megrepedezik a sarkuk, esetleg ki kell cserélnünk a kilincset vagy a fogantyút. Ezt ugyanúgy könnyedén elvégezhetjük házilag néhány eszköz segítségével, mint a felületi problémák kijavítását: egy kis faglett, csiszolópapír és festék segítségével máris olyan lesz, mint új korában!

Hasonlóan egyszerű munka egy ablak tömítéseinek vagy szigetelő gumijának kicserélése. Mindenképp járjunk azonban utána, milyen típusú nyílászárónk van, és ahhoz milyen szigetelés való! Érdeklődjünk a barkácsáruházban, vagy akár az ablak gyártójánál!

Fűtési rendszer karbantartása

Beköszöntött a hideg, a radiátort azonban hiába tekertük fel, nem fűt rendesen, vagy csak foltokban melegszik – évről évre rengetegen találkoznak ezzel a problémával. Sok esetben ilyenkor elegendő, ha légtelenítjük a fűtőtestet, vagy annak beragadt szelepét megmozgatjuk egy fogóval. Ezeket bármikor mi magunk is elvégezhetjük – ha nem tudjuk, hogyan lássunk neki, olvassunk utána és nézzünk meg néhány oktatóvideót!

Sokat tehetünk a problémamentes működésért, ha a nyári hónapokban a használaton kívüli fűtőtestet leszereljük és alaposan megtisztítjuk, hogy a szennyeződések ne zárják el a fűtővíz útját. Érdemes a radiátort kívül-belül alaposan átmosni, ehhez szakember segítségére sincs feltétlen szükségünk.

Egyszerű villanyszerelési munkák

A villanyáram veszélyes, az ezzel kapcsolatos szereléseket épp ezért bízzuk mindig szakemberre! Néhány egyszerű javítást vagy cserét azonban mi magunk is elvégezhetünk – de természetesen csak a biztonsági előírások betartásával, és extra óvatossággal hozzálátva a feladathoz! Egy konnektor meghúzásához vagy egy kapcsoló cseréjéhez például csak egy csavarhúzóra van szükségünk – de mielőtt nekikezdünk, mindenképpen áramtalanítsuk a lakást!

Egy villanykörte kicserélése miatt szintén ne hívjunk villanyszerelőt, ahogy arra sem, hogy visszakapcsoljuk a biztosítékot, ha azt lecsapta valami. Ha azonban utóbbi gyakran megismétlődik, jobb, ha kivizsgáltatjuk villanyhálózatunkat!

Polcok és képek áthelyezése

Új helyre helyeznénk a falon képeinket, esetleg falipolcot szeretnénk felszerelni, vagy épp áttennénk azt egy másik helyre? Egyedül egy megfelelő fúrógépre van szükségünk – főleg, ha panellakásban élünk, amelynek vasbeton falával csak az ütvefúró birkózik meg. Mi magunk is beruházhatunk egy ilyen gépre, de akár bérelhetünk is egyet. Használatát könnyű elsajátítani, és ha az első lyuk még nem is sikerül tökéletesen, egészen biztosan hamar belejövünk!

Bútorok javítása, cseréje

Fabútoraink felületi sérüléseit könnyedén orvosolhatjuk, ahogy a nyikorgó ajtókat, lötyögő fogókat is egyszerűen meghúzhatjuk egy csavarhúzóval. Folyékony fával vagy fakittel akár a nagyobb lyukakat és hibákat is kijavíthatjuk, de ahhoz sincs szükség szakemberre, ha egy szekrényajtót vagy lábat szeretnénk kicserélni. Egyszerűen kövessük a gyártó utasításait, vagy kérjünk tanácsot az üzletben!

Nem érthet mindenki mindenhez – egyáltalán nem probléma, ha nem vagyunk ezermesterek! Ha azonban megtanuljuk ezt a néhány ház körüli teendőt, a saját magunk életét könnyítjük meg; sőt, akár párunkat, barátainkat és családtagjainkat is lenyűzöghetjük újonnan tanult készségeinkkel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 10. 09:50, péntek | PR

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

Az április meglehetősen szeszélyes volt, nyári meleget éppúgy lehetett tapasztalni, mint erőteljes lehűlést. Ez pedig sok autósnak okoz gondot, hiszen nem tudják, mire is készítsék fel járművüket.

2024. Május 08. 00:00, szerda | PR

A 2024. áprilisi teljes napfogyatkozás

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.