Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 04. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

»Nektek semmi sem jó«, avagy miért nem örülnek sokan a legnagyobb városi fejlesztéseknek sem?

»Nektek semmi sem jó«, avagy miért nem örülnek sokan a legnagyobb városi fejlesztéseknek sem?

A látszólag érthetetlennek tűnő jelenség évek óta jelen van a közéletben, ebben a cikkben arra teszünk kísérletet, hogy megértsük a városunkban is gyakran tapasztalt elégedetlenséget.

Természetesen egy hosszú szociológiai tanulmányt is lehetne írni a témában, ugyanakkor erre nem vetemednénk, csupán egy szubjektív, sokak véleményére támaszkodó írásban próbáljuk megérteni a jelenséget.

De miről is van szó pontosan?

Bizonyára sokan tapasztalták már azt, hogy még a legpozitívabb hírekhez is érkeznek elégedetlenkedő hozzászólások. Röviden ezt hívhatjuk "mindenszarizmusnak". Ugyanakkor nem intéznénk el ennyivel a témát, és most el is tekintenénk azoktól, akik valamilyen oknál fogva az égegyadta világon tényleg semminek nem tudnak örülni.

Azokról szeretnénk írni, akik egyébként pozitív gondolkodású, tisztességes életet élő emberek, hasznos tagjai a társadalomnak. Valamiért mégis frusztráltak.

A '90-es és a 2000-es években egy-egy beruházás akkorát szólt, hogy hetekig arról beszéltek az emberek, az átadóünnepségek tele voltak mosolygó, optimista tekintetekkel. Ki ne emlékezne például a Városi Sportcsarnok 1999-es átadóünnepségére, ahol akkora tömeg gyűlt össze, hogy alig lehetett elférni az új létesítményben. Manapság ez már elképzelhetetlen (talán a kastélykapu átadásán lehetett utoljára hasonlót érezni, 5 évvel ezelőtt). De miért?

Természetesen a világ átalakult azóta, és számos oka van annak is, hogy az emberek belefásultak a mindennapokba. Míg a '90-es években hittek a csodában, hogy egyszer utolérjük Ausztriát, mára sokakban kihunyt a remény lángja.

Mi okozza a frusztrációt?

Véleményem szerint óriási kettősség jellemző mind országosan, mind helyben, ami feloldhatatlannak tűnő frusztrációt okoz sokakban. Egyfelől infúzión kapjuk a hurráoptimista tudósításokat, a gazdaság helyzetéről, az ipar felfutásáról, a vásárlóerő növekedéséről, a város fejlődéséről és számos egyéb pozitív statisztikáról. Egyre-másra készülnek el óriásberuházások, repkednek a milliárdok, tízmillárdok, százmilliárdok. Miközben Pápán 3,3 milliárd forintból felépült egy sportközpont és kialakítottak egy parkot, addig nincs pénz, vagy kapacitás a kátyúk eltüntetésére, a fű és a gaz lenyírására, a kukák kiürítésére, egyszóval alapvető szolgáltatások nem működnek. Csilliárd összegek fordítódnak óriásberuházásokra, de a mindennapi életünket megkeserítő, alapvető dolgokra nincs pénz.

De ugyanezt országosan is el lehet mondani. A szülők támogatják az iskolát, "beviszik a krétát", ha rendes oktatást szeretnének, akkor fizetik a különórákat, ha gyors és jó minőségű egészségügyi ellátásban akarnak részesülni, akkor kifizetik a magánegészségügyet, és még hosszan lehetne sorolni. Miközben 300 milliárd forintot készülnek elkölteni egy Duna-hídra, vagy 660 milliárdot fordítottak a Vodafone megvásárlására.

Melyik politikus ne szeretné átvágni a szalagot egy sikeres projekt végén, ugye? Egy befoltozott kátyút, vagy egy szépen rendben tartott zöld területet mégsem lehet átadni. Ők a sikert nem a hétköznapokban mérik, hanem a sok-sok milliárdból megépült projektekben. A nap végén pedig ülnek, és nem értik az embereket. Az embereket, akik csak nyugodt, békés és biztonságos hétköznapokra vágynak. Azt, hogy akikre rábízták a közügyeinket, azok a mindennapokban álljanak elsősorban helyt és ne a távlati víziókban.

Összegezve: Fontos beruházás volt a Sportcentrum felépítése, és a Schwenczel-rét rendbetétele. Ahogy fontos egy játszóház kialakítása is (bár talán nem 2,7 milliárdból), meg az új Duna-híd is az. Csak mellette rendezzünk már meg egy sima hétköznapot is normálisan! Mondjuk egy keddet. Aztán egy szerdát, és így tovább. Aztán utána álmodhatunk nagyobbat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.