Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. November 08. 12:02, kedd | PR
Forrás: (x)

ISO 27001 szabvány – a cégek információbiztonságának garanciája

ISO 27001 szabvány – a cégek információbiztonságának garanciája

Az adatvédelem magánszemélyek számára is kiemelten fontos, cégek esetén pedig létfontosságú szempontként említhetjük.

Napjainkra külön bűnözői csoportok specializálódtak az informatikai visszaélésekre, így érdemes odafigyelni adataink biztonságára. Ezt pedig akár tanúsított módon is megtehetjük.

Kézben tartott információbiztonság

A cégek működése mára jelentősen átalakult. A folyamatok mikéntje és természetesen az adatok tárolása is szintet lépett, hiszen új platformok jelentek meg. Mára a legtöbb vállalkozás mindennapi munkája, a hivatalos dokumentumok és információk létrehozás és tárolása is számítógépeken vagy épp az online térben történik. Ezek a megoldások kényelmes ügymenetet garantálnak, de adatbiztonsági kockázatot jelentenek.

A céges folyamatok ezeken az adatokon és információkon alapulnak, így semmiképp sem tehetjük ki őket bármilyen veszélynek. Az adatlopás, a rendszerekbe történő illetéktelen behatolás mára egy nagyon is valós problémává vált. A cégtől kikerülő kényes, titkos adatok akár komoly veszteséget is jelenthetnek, akár anyagi oldalról, akár a presztízs szempontjából vizsgáljuk a kérdést. Épp ezért már jó előre érdemes gondoskodni az adatvédelemről. Az ISO 27001 szabvány alkalmazása pedig éppen ezt szolgálja.

A biztonság alappillérei

A cégekhez számos különféle szabvány kapcsolódik, melyek általában a működés optimalizálását célozzák meg adott irányvonalak mentén. Nem képez ez alól kivételt az ISO 27001 szabvány sem, csak épp itt az optimalizáció az adatbiztonsággal jár kéz a kézben. E szabvány esetén a lényeg három alappillérben foglalható össze, melyek az előzetes kockázatelemzés során is kulcsfontosságúak. Az ISO 27001 alapjai a bizalmasság, a sértetlenség, illetve a rendelkezésre állás – természetesen mindezek az adatokra vonatkoztatva.

A bizalmasság esetén annak tisztázása fontos, hogy a tárolt adatokhoz ki férhet hozzá, létrehoztunk-e különféle jogosultsági köröket. Ezek azért fontosak, mert a kényesebb adatok széles körű megosztása nagyobb biztonsági kockázatot jelenthet. A sértetlenség az információk hitelességét hivatott igazolni, melynek köszönhetően az információk kezelése rendeltetésszerűen zajlik majd. Az ISO 27001 szabvány utolsó pillére a rendelkezésre állás pedig lényegében annak biztosítása, hogy az adatok a jogosult személyek számára könnyedén elérhetők és kezelhetők.

A rendszer kiépítésének előnyei

Tekintve, hogy az ISO 27001 szabvány az adatbiztonsággal függ össze, egyértelmű, hogy a cégek előnyére válik, de pontosan milyen szempontból? Elsősorban nyilván csökkenti a visszaélések lehetőségét, de az adatvesztés kockázatát is, mely utóbbi fontos faktor a védelmi vonalak megerősítésében. A szabvány tanúsításával a partnerkapcsolatok is biztonságosabbá válnak, ezzel pedig a bizalom is nő a cég irányába.

Az ISO 27001 mentén szabályozott adatkezelés minden dolgozó számára világossá teszi az irányvonalakat, ezáltal az ügymenet is gördülékenyebbé, folytonosabbá válhat. Az egyfajta hierarchikus adatkezelési jogosultság által pedig az esetleges biztonsági rések is átláthatóbbak és azonnal kezelhetők lesznek. Ezek által pedig cégünk adatbiztonsága is nagy mértékben növekszik, ezzel teret adva a nyugodt és megbízható folyamatoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.