Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Október 05. 15:41, kedd | PR
Forrás: (x)

A teherautó-vezetés és a hangoskönyvek

A teherautó-vezetés és a hangoskönyvek

Hosszú egybefüggő órákat tölteni az utakon nagyon fárasztó lehet.

Eltekintve attól, hogy megpróbálunk koncentrálni, miközben végeláthatatlan ideje utazunk egy elgémberedett pozícióban, a csend és a társaság hiánya is negatív hatással lehet mentális jólétünkre. Ezért sok teherautósofőr dönt úgy, hogy különböző szórakozási eszközöket vet be, miközben rója a kilométereket. Sokan úgy határoznak, hogy zenét hallgatnak, mások élvezik a népszerű podcastok sokaságát, és vannak olyanok is, akik a hangoskönyvek táborára esküsznek. Bár utóbbiak nagyban hozzájárulnak a szókincs fejlesztéséhez, azért jogosan vetik fel a kérdést, hogy vajon mennyire lehetnek zavaróak az út során? A Soforallasok.com, Magyarország legújabb sofőrállás weboldala erre keresi most a választ!

A téma körüli vélemények eltérnek, mivel egyes szakértők azt állítják, hogy a hangoskönyvek szükségtelen figyelemelterelést jelentenek, míg mások úgy vélik, hogy valójában segítenek javítani a fókuszt és a koncentrációt. Tehát, mielőtt megpróbálnánk egyértelmű választ adni erre a kérdésre, először nézzük meg, mi történik az agyunkban a vezetés és egy hangoskönyv hallgatása közben.

Mi történik az agyban vezetés közben?

Agyunk négy fő lebenyből áll – frontális, temporális, parietális és nyakszirti lebenyből. Frontális lebeny, ahol az érzelem receptorok, a memória és az impulzus ellenőrzés található. Ez az a rész, ami felelős a riasztás missziójáért, vagyis ez az a hely, ahol a „harc vagy menekülés” reakciója végbemegy. A nyakszirti lebeny feldolgozza a látványt, megteremtve agyunk képi világát. Az agynak ez a része felelős azért, hogy megértsük, mit látunk magunk körül. A parietális lebeny az agy azon része, amely bármilyen érzékszervi információra reagál, ami az utunkba kerül. Ez az blokk, amely a legaktívabb, ha például teherautót vezetsz. A temporális lebeny reagál a hallási bemenetre – azaz a közlekedési hangokra, a motorzajra, a zenére, a hangoskönyvekre és minden másra, amit útközben hallgatsz. Nyilván mondanunk sem kell, hogy vezetés közben az agyad egyszerre használja ezeket a lebenyeket, és annak ellenére, hogy az emberi agy egy csodálatos és megismételhetetlen dolog, nem igazán multitasking üzemmódra tervezték. Tegyük hozzá azt is, hogy közel sem vagyunk egyformák az ilyen kvalitások terén, és máris kapásból érthető, hogy miért is oszlanak meg a vélemények a vezetés közbeni hangoskönyv-hallgatás vonatkozásában.

Profi vs. nem hivatásos gépjárművezetők

A korábban tárgyaltakkal szemben egy másik fontos komponensre is figyelmet kell fordítani, amely segíthet a végkövetkeztetés levonásában, és ez a faktor a professzionális és a nem szakavatott sofőrök közötti különbség. Ökölszabály, hogy a hivatásos járművezetők egyszerűen jobbak a vezetésben, mint a laikusok, hiszen hosszú ideje és nap, mint nap űzik a mesterséget. Nyilván egy kevésbé rutinos sofőr valószínűleg jobban élvezi a vezetést, ha nincsenek további zavaró tényezők. Másrészről, a legtöbb profi sofőr számára már cseppet sem problémás zenét, podcastot vagy hangoskönyvet hallgatni kormányforgatás közben.

Szóval, mi a végkövetkeztetés?

Lehet, hogy csalódott vagy, de nincs egyértelmű válasz arra, hogy zavaró-e vezetés közben hangoskönyvet hallgatni, avagy sem. Tudniillik, a válasz kétségkívül az egyéni preferenciákra vezethető vissza. Ha nehezen tudsz az útra koncentrálni, miközben hangoskönyvet hallgatsz, akkor semmiképpen se csináld. Viszont ha már próbáltad, és nem vettél észre semmilyen negatív mellékhatást a figyelmed és a fókuszod irányában, akkor fald a szavakat egész nyugodtan, miközben nyomod a gázt.

Kíváncsi vagy arra is, hogy ki vagy mi a Soforallasok.com?

Magyarország legújabb sofőrállás weboldala. A portál 2021 augusztusában debütált és egyértelmű előnye a versenytársak tekintetében, hogy egyszerűen, pár kattintással, regisztráció és egyéb felesleges folyamatok nélkül használható, ráadásul teljesen ingyenes. Modern letisztult, abszolút felhasználóbarát felület, amely szeptembertől a Facebookon is megjeleníti a cégek hirdetéseit. Akár tudsz hangoskönyvet hallgatni vezetés közben, akár nem, egy biztos: ha érdekel a legjobb sofőr állás adatbázis, akkor ezentúl minden nap kötelezően fel kell nézned a szájtra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját