Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Március 03. 20:53, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veol.hu

A református ótemplom pincéjébe költözött a több mint kétezer éves múmia

A református ótemplom pincéjébe költözött a több mint kétezer éves múmia

A tavalyi évben átadott megújult épületben hamarosan megnyílik a kiállítás, melynek az óegyiptomi koporsó és múmia is része lesz.

A koporsót és a múmiát átszállították a református gimnázium épületéből a felújított református ótemplom és parókiaépület pincéjébe. A Szépművészeti Múzeum egyiptológusai végezték a múlt pénteki átköltöztetést, a tőlük kölcsönkapott egyéb egyiptomi tárgyakkal egyetemben. Ők építik fel az állandó kiállítást a korábbihoz hasonlóan, csak kissé más elrendezésben – tudta meg a veol.hu Köntös Lászlótól.

A Pápai Református Gyűjtemények igazgatója beszámolt róla, hogy várhatóan március 24-én nyílik meg a dunántúli reformátusság múzeumaként funkcionáló ótemplom – nagy, reprezentatív állandó kiállítással -, valamint a kávézó. Ezzel egy időben nyitják meg újra a most nem látogatható múmiatárlatot, melyben újdonságként például filmeket vetítenek jelenkori ásatásokról, illetve a múmia rekonstruált arca is megtekinthető lesz.

A festett óegyiptomi koporsót és a múmiát egyébként Markstein Károly kairói nagykereskedő ajándékozta 1884-ben egykori iskolájának. Hori, a koporsó készíttetője és tulajdonosa, Ízisz és Horsziésze papja volt Akhmim templomában. Érdekesség, hogy a közel háromezer éves szarkofágban nem Hori múmiája, hanem egy Kr. e. 945-342 közötti időből származó ismeretlen egyiptomi férfié nyugszik.

Köntös László előrevetítette, hogy a múzeum részét képező parókiaépület emeleti tereiben májustól időszaki kiállítások kapnak majd helyet. Ezek sorában egy Rembrandt-kiállítás lesz az első. Hangsúlyozta, az ótemplomi múzeum attrakcióival céljuk a város kulturális életének gazdagítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.