Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 28. 14:27, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), mti

Átadták a megújult református ótemplomot

Átadták a megújult református ótemplomot

A reformáció 500. évfordulóján 400 millió forintos állami támogatásból újult meg a Fő utca 6. szám alatt álló épület udvarán álló templom. Szombaton délelőtt ünnepi Istentisztelet keretében adták át a megújult ótemplomot.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében hangsúlyozta: a reformáció azt jelenti: visszatérni az eredethez. Úgy fogalmazott: "most, amikor szellemi frontvonalak alakultak ki", merjük kimondani azt, hogy hol állunk, merjük "szelíd határozottsággal" megvallani hitünket.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy "a reformáció adta anyanyelvi és szellemi oltalom nélkül nemzeti mivoltunk nem élte volna túl az elmúlt fél évezredet".Az isteni igazság és az emberi igazság, a hit és az ész harmóniája a protestantizmus által helyreállítva szárnyakat adott az európai embernek, megerősítette hitében, nemzeti nyelvében, kultúrájában és önazonosságában - fogalmazott hozzátéve, a protestantizmus nélkülözhetetlen szellemi kovásza lett a modern európai demokráciának, az európai nemzetállamoknak és a modern európai kultúrának, amelyek az elmúlt fél évezred európai teljesítményének alapját képezik.

Kövér László szerint a keresztényeket ma térdre akarják kényszeríteni azáltal, hogy a hittől megfosztott ésszel mindent megkaphatónak és mindent viszonylagosnak akarnak beállítani, "nembéli, hitbéli és nemzetbéli azonosságainkat akarják eltörölni". Hozzátette: "a keresztényeknek és a keresztyéneknek együtt" a 21. században is lesz erejük helyreállítani az isteni igazság és az ember igazsága között korunk gonosztevői és megtévesztettjei által megfordított rendet és harmóniát.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a különböző korokban a Krisztust követőket különböző támadások érik. "Ma, bár megvallhatjuk hitünket, keresztény templomokat zárnak be, rombolnak le vagy alakítanak át mecsetté" - mondta. Ezért Soltész Miklós arra biztatta a keresztényeket, merjék megvallani Krisztust követő hitüket.

Áldozó Tamás polgármester az ünnepi alkalmon elmondta, az elmúlt évtizedekben számos épület került vissza a reformátusokhoz, melyek azóta megszépültek, újjáépültek, az idei évben pedig egy városi óvoda került vissza a református egyház fenntartásába. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a közösség ereje nem az épületekben, hanem a gyülekezet életében látszik igazán.

Az ünnepségen Pro Pannonia Reformata díjakat adtak át, hét új református lelkészt szenteltek fel, valamint a reformáció 500 éves jubileumát hirdető emléktáblát avattak, amilyet az egyházkerület összes templomában elhelyeznek kifejezve összetartozásukat.

Az ünnepség csodálatos pillanata volt a Pápai Református Gyülekezet Séllyei István Énekkarának fellépése.

Fotó: mti, Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék