Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 24. 14:49, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Unger Tamás: Grőber rosszul számol, vagy szándékosan vezeti félre a választókat

Unger Tamás: Grőber rosszul számol, vagy szándékosan vezeti félre a választókat

A Fidesz alpolgármester-jelöltje ma délutáni sajtótájékoztatóján cáfolta meg Grőber Attila MSZP-s polgármester-jelölt állítását, mely szerint a város gazdaságának éves növekedés alig több, mint 1 százalék.

Grőber Attila tegnapi sajtótájékoztatójánúgy fogalmazott, hogy "ha az iparűzési adó tekintetében a 2010-es és a 2013-as lezárt évet figyelembe vesszük, a négy év során az iparűzési adó mértéke nem nőtt összesen 5 százalékot, a növekedés 4,6 százalék. Évekre visszaosztva a gazdasági növekedés nem sokkal több, mint 1 százalék évente, amely sokkal kevesebb annál, mint ami egyébként gazdaságélénkítést hoz". Unger Tamás kivetített grafikonokkal cáfolta meg a balközép erők polgármester-jelöltjének állításait.

Az alpolgármester elmondta, a város honlapján mindenki által hozzáférhető a fenti grafikon, ez szerepelPápa Város Önkormányzatának költségvetési rendeletében. - A számok alapján egyértelmű, hogy még a gazdasági válság hatására történő 2011-es 5 százalékos visszaesés ellenére is a 2010-es adathoz képest 16,5 százalék a növekedés mértéke a 2013 befejezett évhez viszonyítva. Ha pedig a 2011-es bázisból indulunk ki, és azt hasonlítjuk az idei évre tervezett számokkal, akkor 27,7 százalékos növekedésről beszélhetünk, de a 2013-as lezárt évvel hasonlítva is csaknem 20 százalékról. Évekre lebontva ez 6-7 százalékos bővülést jelent. Az alpolgármester hozzátette, hogy az iparűzési adóból bizonyos esetekben kedvezményeket kaphatnak a gazdasági társaságok, így a helyi gazdaság növekedése mindenképpen meghaladja az IPA bővülését.

- Ezekután a kérdés az, hogy milyen számokkal dolgozott Grőber Attila? Hogyan jutott ezekre a téves eredményekre? A pénzügyi bizottság elnökeként miért nem tűzte napirendre az említett problémát? Valamint kérdés az is, hogy egy ekkora tévedés szándékos vagy véletlen félreértés? Ha szándékos, akkor ezt úgy értékelhetjük, mint a választópolgárok negatív irányú befolyásolását. Ha véletlen, vagy hozzá nem értésből származik, akkor felmerül a kétség kérdése, alkalmas-e a polgármesterjelölt a pénzügyi bizottság elnöki posztjára, és egyáltalán arra, hogy gazdasági témákkal foglalkozzon? - tette fel a kérdéseket Unger Tamás. Hozzátette: bíznak benne, hogy Grőber Attila válaszolt ad rájuk a sajtón keresztül.

Unger Tamás beszélt a balközép erők polgármester-jelöltjének azon felvetéséről is, hogy megszüntetné a mikrovállalkozások adómentességét. Unger Tamás szerint a 2,5 millió forint alatti adómentesség eltörlésére az esélyegyenlőség megteremtése érdekében volt szükség. -A kevéssel az összeghatár fölött teljesítő vállalkozásoknak már fizetni kellett. Az IPA kis mértéke nem indokolta, hogy a 2,5 millió forint árbevétel alatti vállalkozásokat ilyen szintű előnyhöz juttassuk az e fölött teljesítőkkel szemben. Szempont volt az, hogy a versenyhelyzetet ne befolyásoljuk negatívan - tette hozzá az alpolgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.