Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2011. Június 18. 14:24, szombat | Helyi
Forrás: Napló-online

Zazworsky helyett új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén

Zazworsky helyett új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén

Pénteken délelőtt parancsnokváltási ceremóniát rendeztek a Nehéz Légiszállító Ezrednél. John Zazworsky ezredes megbízatása lejárt, a helyére Keith Boone ezredes érkezett.

A pápai bázisrepülőtér hatalmas hangárjába háromszáz vendéget vártak a parancsnokváltási ünnepségre. Az itt felállított színpad dekorációjaként a Nehéz Légiszállító Ezredet (HAW) alkotó tizenkét nemzet zászlaját lobogtatta a szél. A HAW megalakulása óta John Zazworsky, az amerikai légierő ezredese látta el a parancsnoki feladatokat. Az ezredes rendkívül népszerű volt katonái és a pápaiak körében. Megbízatása lejárt, így őt az ugyancsak amerikai Keith Boone ezredes váltotta fel. Változott a parancsnokhelyettes személye is, Fredrik Hedén ezredest, a Svéd Királyi Légierő főtisztjét Frank Rombouts, a Holland Királyi Légierő ezredese váltotta fel. Mindkét vezetőváltás egy időben, ünnepélyes keretek között történt.A magyar és az amerikai nemzeti éneket követően az ezred magyar káplánja tartott közös áhítatot,  majd  Mark O. Schissler vezérezredes, a SAC (Stratégiai Légiszállítási Képességprogram) elnöke szólt a parancsnokokhoz és a meghívott vendégekhez. A vezérezredes a tizenkét nemzet nevében mondott köszönetet Zazworsky ezredes példamutató szolgálatáért. A magyar partner, a Honvédelmi Minisztérium elismerését és kitüntetését Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar főnökhelyettese és Márki Gábor, a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár adta át a leköszönő parancsnoknak. 

Zazworsky ezredes és felesége, Monika Zazworsky az USA AirForce kitüntetését is átvehették. A parancsnok búcsúzó beszédében elérzékenyülten szólt a magyarországi, a pápai fogadtatásról, az itt végzett kétéves munkáról, és köszönetet mondott Domonkos Miklós ezredesnek, a pápai bázisrepülőtér parancsnokának a példás együttműködésért. Ezt követően átadta az ezred zászlaját Schissler vezérezredesnek, akitől azt az új parancsnok, Keith Boone vette át. 

A díszszakasz Hedén ezredes vezényletével tisztelgett a régi és az új parancsnok előtt, majd Boone ezredes üdvözölte a bázison szolgálatot teljesítő állományt és a vendégeket. Végül az amerikai légierő két főtisztje gratulációkat, köszönetnyilvánításokat fogadott, majd vendégül látták a meghívottakat. 

A ceremónián Pápa részéről dr. Áldozó Tamás polgármester, Venczel Csaba, a két tannyelvű Tarczy iskola igazgatója és Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója is részt vett. Zazworsky és Hedén ezredesek kis pihenőt követően más beosztásban és más országban folytatják szolgálatukat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 08:00, szerda | Helyi

Osztálytársától lopott több tízezer forintot

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai egy 17 éves bakonykoppányi lányt gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével.

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

2020. Február 18. 09:04, kedd | Helyi

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat miatt kéri a lakosság megértését a Honvédség

Magyar-amerikai közös gyakorlatra készül a Magyar Honvédség

2020. Február 17. 16:44, hétfő | Helyi

Megint a vétlen...

Szabálytalan előzés okozta azt a szörnyű balesetet Csót és Pápateszér között, amelyben két személy vesztette életét.