Városlista
2019. december 11, szerda - Árpád

Hírek

2012. Január 01. 15:17, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében – hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.

XVI. Benedek a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten a Vatikán által a világbéke napjának tekintett újév napján kijelentette: „Hangsúlyozni szeretném azt a tényt, hogy a mai világ horizontját elhomályosító árnyékok ellenére reménnyel tekinthetünk a jövőbe, ha vállaljuk a felelősséget, hogy a fiatalokat az igazság ismeretében, az alapvető értékek és erények tiszteletben tartására neveljük.” A pápa felszólította a világ vallási vezetőit és nevelőit, küzdjenek a „relativizmus kultúrája” ellen, és a béke és az igazság értékeire neveljék a fiatalokat.

A fiataloknak „meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést. A fiatalok természetüknél fogva nyitottak ezekre a magatartásformákra, de a társadalmi valóság, amelyben felnőnek, arra késztetheti őket, hogy ellentétes módon gondolkodjanak és cselekedjenek, intoleráns és erőszakos módon” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. A „béke építői” lehetnek viszont, ha megfelelő nevelésben részesülnek – tette hozzá.

A 84 éves pápa fáradtnak látszott a mise alatt, de erős volt a hangja, és mosolyogva beszélgetett a szertartás idején ajándékot hozó családokkal és gyermekekkel. Derülten nézett egy cumis kisbabát, akinek a szülei előtte térdeltek. Ahogyan az elmúlt hónapokban, a pápa most is kerekeken gördülő emelvényen tette meg a bazilika bejárata és a főoltár közötti távolságot. A Vatikán szerint erre a megerőltetés csökkentése érdekében van szükség, de semmilyen egészségügyi okot nem említettek.

Szokásos vasárnapi úrangyala imádsága után a katolikus egyházfő üdvözölte a Szent Péter-bazilika előtt összegyűlt több tízezres tömeget, s külön is békés és sikerekben gazdag új esztendőt kívánt az olasz népnek és Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 17:07, szerda | Külföld

Nem lehet pontosan előre jelezni a vulkánkitöréseket

Nem lehet előre jelezni pontosan azt, hogy mikor következhet be egy vulkánkitörés, így volt ez az új-zélandi Fehér-szigeten jól megfigyelt vulkán esetében is

2019. December 11. 15:05, szerda | Külföld

A vártnál gyorsabb ütemben olvad a jég Grönlandon

Az 1990-es évekhez képest hétszer gyorsabban olvad a jég Grönlandon, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) „legborúlátóbb” klímaforgatókönyvét követve

2019. December 11. 12:00, szerda | Külföld

Rálőttek egy montenegrói üzletemberre Belgrádban

Rálőttek Miodrag Daka Davidovic montenegrói ellenzéki üzletemberre Belgrádban kedden késő este, az üzletember a kézfején sebesült meg, és kórházba szállították; az elkövető kereket oldott

2019. December 11. 08:01, szerda | Külföld

Tűzharc alakult ki a New Yorkhoz közeli Jersey Cityben, többen meghaltak

Lövöldözés tört ki kedden este a New York városához közeli Jersey Cityben, hatan meghaltak és többen megsebesültek.