Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2012. Január 01. 15:17, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében – hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.

XVI. Benedek a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten a Vatikán által a világbéke napjának tekintett újév napján kijelentette: „Hangsúlyozni szeretném azt a tényt, hogy a mai világ horizontját elhomályosító árnyékok ellenére reménnyel tekinthetünk a jövőbe, ha vállaljuk a felelősséget, hogy a fiatalokat az igazság ismeretében, az alapvető értékek és erények tiszteletben tartására neveljük.” A pápa felszólította a világ vallási vezetőit és nevelőit, küzdjenek a „relativizmus kultúrája” ellen, és a béke és az igazság értékeire neveljék a fiatalokat.

A fiataloknak „meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést. A fiatalok természetüknél fogva nyitottak ezekre a magatartásformákra, de a társadalmi valóság, amelyben felnőnek, arra késztetheti őket, hogy ellentétes módon gondolkodjanak és cselekedjenek, intoleráns és erőszakos módon” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. A „béke építői” lehetnek viszont, ha megfelelő nevelésben részesülnek – tette hozzá.

A 84 éves pápa fáradtnak látszott a mise alatt, de erős volt a hangja, és mosolyogva beszélgetett a szertartás idején ajándékot hozó családokkal és gyermekekkel. Derülten nézett egy cumis kisbabát, akinek a szülei előtte térdeltek. Ahogyan az elmúlt hónapokban, a pápa most is kerekeken gördülő emelvényen tette meg a bazilika bejárata és a főoltár közötti távolságot. A Vatikán szerint erre a megerőltetés csökkentése érdekében van szükség, de semmilyen egészségügyi okot nem említettek.

Szokásos vasárnapi úrangyala imádsága után a katolikus egyházfő üdvözölte a Szent Péter-bazilika előtt összegyűlt több tízezres tömeget, s külön is békés és sikerekben gazdag új esztendőt kívánt az olasz népnek és Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 12. 11:49, vasárnap | Külföld

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban

2020. Július 12. 09:47, vasárnap | Külföld

Több mint 12,5 millióan fertőződtek meg világszerte

A világon 12 684 409 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 564 506, a gyógyultaké pedig 6 981 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

2020. Július 11. 17:08, szombat | Külföld

Összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina

2020. Július 11. 15:46, szombat | Külföld

Az olasz miniszterelnök megerősítette a vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig

Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve,