Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 12. 14:46, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Óvjuk a fagytól vízóráinkat!

Óvjuk a fagytól vízóráinkat!

Az elmúlt napok fagyos időjárása az előrejelzések szerint tovább folytatódik, ezért a későbbi bosszúságok, magas vízszámlák elkerülése végett mindenképpen gondoskodjunk a vízórák védelméről.

Figyelmeztet levelében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez kinek a feladata, s ha bekövetkezik a vízóra vagy a vízvezeték elfagyása, akkor milyen költségeket és kinek kell kifizetnie. Fontos tudnunk, hogy függetlenül attól, hogy kinek a tulajdonában van a vízmérő, a mérőhelyek tisztán tartásáról, a megközelítés biztosításáról, a fagy elleni védekezésről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ugyanígy a vízdíjelszámolás alapjául szolgáló vízmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért is a fogyasztó felelős, a vízmérő rendellenes működéséről pedig haladéktalanul értesíteni köteles a szolgáltatót.

A nagy hidegben maga a vízmérő, illetve akár a falon belül lévő vízvezeték hálózat is károsodhat, érdemes előre felkészülni a téli hidegre. A legtöbb probléma a télen nem használt, nem fűtött nyaralókban szokott előfordulni. Amennyiben maga a vízvezeték károsodik, és az elzárt csapok ellenére valahol elfolyik a víz, akkor a vízmérő által mutatott mennyiséget kell kifizetnünk.

A másik gyakori eset, amikor maga a vízmérő károsodik, ebben az esetben, ha a vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani. Ez télen nem használt nyaralók esetén kifejezetten hátrányos lehet a fogyasztók számára, hiszen a jogszabály nincs arra tekintettel, hogy pontosan mikor használja a nyaralót, mikor veszi igénybe a vízszolgáltatást, téli időszakra is ki fog jönni egy átalányösszeg.

Amennyiben a vízmérő hibásodott meg, és a fenti számítás szerint kell fizetnünk a vízdíjat, akkor ugyanezen számítás szerint kell megfizetnünk a szennyvízdíjat is, ha közműves szennyvízelvezetés szolgáltatással rendelkezünk. Kicsit könnyebb a helyzet, ha az ivóvízvezeték hibásodott meg, mert ebben az esetben nem kell megfizetni a szennyvízdíjat azon vízmennyiség után, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott.

Mit lehet mégis tenni? Utólag már nem sokat, a legfontosabb a megelőzés. Érdemes vízteleníteni még ősszel, de akár még most is olyan ingatlanok esetében, melyeket huzamosabb ideig nem használunk. A vízmérő-aknáknál érdemes némi szigetelésről gondoskodni, mely lehet egy hungarocell lap, vagy akár egy kartondoboz fejjel lefelé a vízmérőre állítva.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére