Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 22. 06:53, kedd | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Újabb vitát okozott Szerbia és Horvátország között, hogy Zágráb hétfőn lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt:

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a határ megnyitását kéri, míg Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közölte, hogy a határ zárva marad mindaddig, amíg Szerbia nem változtat menekültügyi politikáján.
A délszláv háborúk óta számos alkalom és ok volt arra, hogy Szerbia és Horvátország között vita alakuljon ki, legutóbb például augusztus elején, a Vihar hadművelet 20. évfordulóján. A kisebb vitás ügyek ellenére azonban a két nyugat-balkáni ország viszonya az utóbbi időszakban békésnek volt mondható. A migránsválság, illetve az annak következményeként lezárt horvát-szerb határátkelők ügye azonban újra felizzíthatja az ellentéteket.

Szerbiát és Horvátországot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már pénteken lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították. Ezt az átkelőhelyet zárták le a teherforgalom előtt hétfő éjféltől.

A szerb kormányfő szerint a teherforgalom leállítása nagyon komoly lépés, és ha Horvátország nem nyitja meg hamarosan a határt, akkor Szerbia akár ellenlépéseket is foganatosít majd. Aleksandar Vucic hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a határ lezárása felelőtlen lépés, ezért arra kéri a horvát vezetőket, hogy vonják vissza döntésüket, amelyről maguk sem tudják, mire alapozva hozták meg - idézte a miniszterelnököt a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Ellenkező esetben - folytatta a szerb miniszterelnök -, a számos nemzetközi és kétoldalú megállapodás megsértése miatt Szerbia kénytelen lesz jogi útra terelni az ügyet. Hozzátette, hogy az Európai Uniót is arra kérte: szólítsa fel az EU-tag Horvátországot arra, hogy viselkedjen komolyan, mert amit tesz, az nemcsak Európa-ellenes, hanem "minden civilizációs normának ellentmond".

A szerb politikus megjegyezte, hogy Horvátország csak a bejövő forgalmat korlátozta, így abból az irányból Szerbia felé továbbra is jöhetnek kamionok, azaz Szerbiát éri nagyobb kár. Emlékeztetett arra, hogy amikor a magyar hatóságok lezárták a horgos-röszkei átkelőt, akkor tisztességesen jártak el, egyik irányból sem lehetett átlépni a határt, így mindkét fél ugyanannyira megszenvedte az intézkedéseket.

Aleksandar Vucic bírálta a horvát kormányt azért is, mert csak négy-öt napja kell szembenéznie a migránshullámmal, és máris mindennap felelőtlen döntések és kijelentések születnek, míg Szerbia hónapok óta küzd ezzel a problémával, mégsem tett felelőtlen nyilatkozatokat, és nem állította le a forgalmat.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor azt mondta, a határok zárva maradnak mindaddig, amíg Szerbia fel nem hagy azzal, hogy a horvát határhoz irányítja a migránsokat. Hozzátette: technikailag akár egy óra alatt is meg lehetne nyitni az átkelőket, ehhez azonban arra van szükség, hogy Szerbia többé ne irányítsa Horvátország felé a Közel-Keletről érkezőket. A horvát belügyminiszter adatai szerint eddig közel 30 ezer migráns érkezett országába Szerbia felől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.