Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 29. 15:11, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Vita a Fő téri épületek udvarába tervezett parkoló terveiről

Vita a Fő téri épületek udvarába tervezett parkoló terveiről

A testület mai ülésén éles vita alakult ki azzal a tervvel kapcsolatban, amely szerint parkolót alakítanának ki a Fő tér közvetlen közelében. A testület végül elfogadta a tervezési megbízásról szóló határozati javaslatot.

Az ülés elején Mezei László főépítészt hallgatták meg a képviselők, aki a belváros komplex rehabilitációjának terveiről beszélt. Tájékoztatta a testületet arról a tervről, mely szerint a Fő tér 16. és 21. számú épületek mögötti udvarokban egy két szintes parkolót alakítanának ki. A főépítész elmondta, több szempontból is ideális helyszín lenne ez a hely a parkolóhelyek bővítésére, nincsenek ugyanis az udvarokban olyan közművek, melyeket ki kellene váltani a munkálatok során, nagyrészt önkormányzati tulajdonú területekről van szó, és azok a Fő tér és a Kossuth utca közvetlen közelében helyezkednek el. A parkoló autós bejáratát a Korvin utca 2. számú épület helyén képzelik el, a két szintet úgynevezett parkoló lemezek (nyitott, nem parkolóház) építésével alakítanák ki. Gyalogosan a Fő tér és a Kossuth utca felől több helyen meg lehetne közelíteni a létesítményt. Mezei László szólt arról is, hogy ez a beruházás több másikat is magával hozna, például ezekre a belső udvarokra néző falak homlokzatokká válnának, melyeket felújítanának, a belső udvarokból fedett vásárcsarnokokat alakítanának ki, az épületekben lévő lakások pedig felértékelődnének.

A tervekkel kapcsolatban Süle Zsolt jobbikos képviselő több kérdést is feltett. Elsősorban a konkrétumokat hiányolta, a felmerülő épületbontások mértékéről, a megszűnő önkormányzati lakások számáról, a beruházás határidejéről és költségeiről érdeklődött. Szerinte minimum száz parkolóhely szűnt meg korábban a városban, a belváros közlekedésének átalakítása kapcsán, ugyanakkor úgy véli, hogy a várkerti parkoló bővítése megoldaná a parkolási gondokat a belvárosban.

Mezei László válaszában elmondta, számottevő épületbontással nem járna a parkolóépítés, védelem alatt álló épületet egyáltalán nem bontanának le, kisebb garázsok és melléképületek eltávolítása mellett a legnagyobb tétel az egyik udvarban lévő, második világháború után épült lapostetős épület bontása jelentené. Az építkezést néhány éven belül megvalósíthatónak tartja a főépítész.

Áldozó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, hogy az épületekben lévő lakások a kommunizmusban lettek kialakítva, a nagypolgári lakások feldarabolásával. A 43 lakás fele mára üresen áll, hiszen az önkormányzat tudatosan készült a tervezett változásokra. Úgy fogalmazott, hogy belvárosba való, kielégítő méretű lakásokat alakítanának ki, akár magán beruházók közreműködésével. Hozzátette, korábban felmerült egy mélygarázs ötlete, ám aránytalanul költséges beruházás lett volna, ezért elvetették.

Grőber Attila szocialista képviselő azt emelte ki a tervek kapcsán, hogy emlékei szerint konszenzus volt a képviselők között arról, hogy a Fő térről ki kell tiltani az autósokat, ezzel szemben most arról készülnek tervek, hogy szűk utcákba engedjék be a forgalmat. A lakások felújítása kapcsán pedig úgy szólt, hogy befektetők jelentek meg a városban, akik jó lehetőséget látnak a Fő téri ingatlanokban.

Unger Tamás alpolgármester szerint az utóbbi években megváltoztak a közlekedési viszonyok, egyre több az autó a városban, ráadásul a szokások is átalakultak, mára 2-300 méteres gyaloglás sem fér bele sokak számára. Süle Zsoltnak címezve azt mondta, hogy jó példa erre az a képviselő is, aki tilosban parkolt a Március 15. téren, vagy behajt a vendéglátó egységéhez és zöld övezetben parkol. Süle Zsolt válaszában azt mondta, hogy meghívja egy üdítőre Unger Tamást, ha végre egyszer nem személyeskedik egy ülésen.

Áldozó Tamás Grőber Attila szavaira úgy reagált, hogy szeretné látni azokat a befektetőket, akiket a szocialista politikus feltételez és örvendetes lenne, ha vonzó célpont lenne a vállalkozók számára a pápai belváros. – Egy belváros nem arra való, hogy szociális bérlakások legyenek a legnagyobb presztízsű területein. Arra való, hogy ott üzlet legyen, iroda legyen, pezsegjen az élet és a gazdaság. A szociális bérlakásoknak a város más pontjain van helye – mondta a polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón hozzátéve, az elmúlt évtizedekben sokat veszített kereskedelmi szempontból betöltött szerepéből a belváros, a multinacionális bevásárlóközpontok megjelenését követően. Ugyanakkor számos üzlet található a Fő téren és a Kossuth utcán, amelyekben a városvezetés szerint a jelenleginél sokkal nagyobb potenciál van. A tervek szerint a parkoló kapacitás növelése serkentőleg fog hatni az üzleti tevékenységre és fel fogja értékelni a lakásokat is. A polgármester ezt a beruházást időben előbbre helyezi, mint a Kossuth utca felújítását, hiszen a parkoló kialakításával csökkenthető a felújítási idő alatti nehézségek miatti esetleges üzleti forgalomkiesés.

Az üggyel kapcsolatban Süle Zsolt a Huszár lakótelepi parkoló fejlesztésével kapcsolatban érdeklődött, melyet Áldozó Tamás aljasnak nevezett. Mint mondta, a jobbikos képviselő is támogatta az eredetileg 500 millió forintos piac rekonstrukciós projekthez további 250 millió forinttal való hozzájárulást, a Huszár lakótelepi és a várkerti parkoló építésére szánt költségek átcsoportosításával.

Az előterjesztést a képviselők többsége elfogadta, így folytatódhat a parkoló és a hozzá kapcsolódó beruházások tervezése és megkezdődhetnek a szükséges engedélyek megszerzésére irányuló eljárások.

Felújítják a döbröntei turistaházat

A vegyes ügyek között a testület szavazott ipari parki területek értékesítéséről, melyeket a Chi Fu csoport kíván megvásárolni. A 93 millió forintos vételár a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Városfejlesztő Kft.-t illeti meg, melyből a Döbröntén lévő önkormányzati turistaházat újítják majd fel, amely a társaság portfóliójába került. Az a cél, hogy egy korszerű, de mégsem drága szálláshely alakuljon ki. Ezzel kapcsolatban Áldozó Tamás elmondta, ugyanez a vállalatcsoport vásárolt korábban is területeket az önkormányzattól, összesen több mint 1.2 milliárd forint értékben, beruházási céllal.

Holokauszt

Áldozó Tamás polgármester arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület felkereste a pápai önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy a holokauszt 75. évfordulója kapcsán, 20 egykori pápai polgár emlékére, utolsó ismert lakóhelyük előtt úgynevezett botlóköveket helyezne el. Az ehhez szükséges határozati javaslatot a városatyák egyhangúlag elfogadták.

Ezzel kapcsolatban a polgármester azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy országosan 130 botlókövet helyeznek el, melyből 20 Pápára kerül. – Nekünk ekkora súlyunk van a zsidó hagyományban, amely kötelez bennünket. Kötelez arra is, hogy szóvá tegyünk mindent, ami ebbe az emlékezetpolitikába nem illik bele. Süle Zsolt holokauszt tagadó bejegyzést tűrt napokig az általa szerkesztett facebook felületen. Miután a közösségi média ezt eltávolította és mi szóvá tettük, ő nem bocsánatot kért, hanem mentegette a holokauszt tagadás tényét. Amikor Grőber Attilának elmondtuk, hogy ez vállalhatatlan, ő a probléma elől félrelépett. Azt kérdezném Grőber Attilától, hogy meddig tart még ez a kétszínű, cinikus játék, meddig tart az, hogy számára többet jelent néhány száz jobbikos szavazat és Süle Zsolt, mint 2500 meggyilkolt pápainak az emléke. Erre a választ nem kerülheti meg – fogalmazott Áldozó Tamás hozzátéve, visszautasítja a Rabi Istvánt, a Fidesz kompenzációs listáján szereplő jelöltet ért vádakat, hiszen ha elolvassa a beszélgetést, melyből kiragadott egy mondatot, akkor láthatja, hogy annak köze nincs az antiszemitizmushoz. A polgármester arra kéri Grőber Attilát, hogy sürgősen kérjen bocsánatot Rabi Istvántól.

Szennyvíziszap

A polgármester elmondta azt is, hogy a Grőber Attila által benyújtott, a tapolcafői szennyvíziszap ügye kapcsán benyújtott interpellációt az ügyrendi bizottság visszautasította. Köszönetet mondott Bányai Katalinnak, aki tartózkodásával szintén nem támogatta a napirendre vételt, hiszen a jogász szakma becsületét előbbre helyezte a napi pártpolitikánál. Áldozó Tamás elmondta, a korábban beadott interpelláció indoklása megegyezik a mostanival, így Grőber Attila nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy kijavítja a korábbi beadvány hiányosságait. Hozzátette, a polgármestertől önkormányzati ügyben kérhető interpellációban válasz, ez az ügy pedig nem önkormányzati hatósági ügy. Mint mondta, korábban is hangsúlyozták, aggályosnak tartják a tapolcafői szennyvíziszap lerakást, de az nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. – Ha Grőber Attiláékat valóban a pápaiak egészséges ivóvízellátása érdekelné, akkor az előző ülésen élt volna azzal a lehetőséggel, hogy a Pápai Vízmű igazgatójának felteszi kérdéseit. Nem az a célja, hogy válaszokat kapjon, hanem hogy gyűlöletet és félelmet keltsen. A Fideszre és személyesen rám akarja tolni ezt az ügyet, pedig pontosan tudja, hogy semmi közünk hozzá. Ez a történet Grőber Attiláról szól, az olcsó politikai tőkekovácsolásáról – hangsúlyozta a polgármester.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be dr. Nagy István agrárminiszterhez, a Pápai Csülök Cicege és Borfesztivál jelentős összegű támogatására.

A személyi ügyek között a képviselők megválasztották a helyi választási bizottság tagjait és póttagjait, illetve módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet.

A polgármester végül arról tájékoztatta a városatyákat, hogy Lehoczky János kovács iparművész tájékoztatása szerint szeptember 27-én szállítják Pápára az Esterházy-kastély kovácsoltvas kapuját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.