Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. December 12. 09:37, csütörtök | PR

Visszerek kialakulása nőknél

Visszerek kialakulása nőknél

A visszérbetegség egy igen gyakori modernkori probléma, becslések szerint Magyarországon a 30 és 50 év közöttiek tizede érintett, 70 éves kor felett pedig minden második embernél jelentkeznek a tünetek.

De mi az a visszér, miért alakul ki, és mit lehet tenni ellene? Mi a visszérbetegség, és mitől alakul ki?

A visszérbetegség a vénák tágulásával járó betegség. Ezeknek a vénáknak a feladata, hogy a szív felől érkező vért - melyből az oxigént és a tápanyagokat felvették a környező szövetek – visszapumpálja a szív felé.

Visszérbetegség rendszerint az alsó végtagokon jelenik meg, ennek elsődleges oka, hogy az ember felegyenesedett, és a láb erei nem alkalmazkodtak megfelelően a két lábon járáshoz. Így nem meglepő, hogy a tartós ülő vagy álló helyzetben túlságosan megterhelt végtagokban kialakul a betegség.

Elsődleges visszérbetegségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a vénabillentyűk nem jól zárnak, és a vénafal meggyengül. Ebben az esetben semmi sem akadályozza a vér visszaáramlását, emiatt megnő a vénákban a nyomás, az erek kitágulnak és merevfalúvá válnak.

Másodlagos visszérbetegségről akkor beszélünk, ha a nem megfelelő záródás miatt mélyvénás trombózis alakul ki. Ennek jellemző oka lehet egy baleset, műtét vagy a szülés is, de trombózisra hajlamos nőknél a fogamzásgátló tabletták szedése is előidézheti.

Miért gyakoribb a visszerek kialakulása nőknél?

A nőknél kétszer gyakrabban jelennek meg visszeres problémák, mint a férfiaknál. Ennek jellemző kiváltó oka a nők hormonháztartásában keresendő, illetve a tartós ülő- vagy állómunka is segít a problémák kialakulásában.

A női hormonok miatt jelentkező visszérproblémákat jellemzően a terhesség számlájára írják, hiszen a kismamák közel felének okoz bosszúságot a terhesség valamely szakaszában. Ebben az esetben ugyanis a női nemi hormonok tágítják a simaizmokat, ezáltal a vénák nem állnak kellően ellen a véroszlop nyomásának, így tágulnak az erek.

Nem lehet elvitatni a sok üléssel vagy állással járó munkakörök felelősségét sem az ügyben: a lábak túlterhelése hosszú távon a vénás vérkeringés problémáihoz vezet.

Mit lehet tenni visszér ellen?

A visszér kialakulásának megelőzése érdekében rendszeresen mozgassuk a végtagjainkat, de figyeljünk arra is, hogy ne terheljük túl. Sétáljunk sokat, illetve ha rendelkezünk túlsúllyal, lehetőség szerint minél hamarabb adjuk le a plusz kilókat.

Ha már kialakult a visszér, kerülni kell a nagyobb fizikai megterheléseket, adjuk le a túlsúlyt, igyunk sok folyadékot, használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, valamint a rendszeres sétát iktassuk be mindennapjainkba. A visszerek kezelésében és akár megelőzésében is nagy segítségünkre lehetnek a kompressziós harisnyanadrágok, vásárlás előtt azonban mindenképp kérjük ki az orvosunk véleményét.

Ha Ön kompressziós harisnyanadrágot szeretne vásárolni, keresse fel az Értéksziget Webáruházat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.