Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Október 23. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Visszakerülnek az Esterházy-kastélyba az Ősök Csarnoka festményei

Visszakerülnek az Esterházy-kastélyba az Ősök Csarnoka festményei

Áldozó Tamás polgármester arról számolt be kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy néhány kép kivételével valamennyi festmény visszakerülhet az Esterházy-kastélyba.

Halász Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának köszönhető az, hogy kedvező változás állt be az ügyben. Mint ismeretes, a városvezetés több kísérletet is tett már a pápai Esterházy-kastély egykori festményeinek, illetve egyéb tárgyainak a visszaszerzésére, ez idáig kevés sikerrel. - Kommunikáció indult meg az államtitkárság és a Magyar Nemzeti Múzeum között, melynek eredménye képpen néhány képet leszámítva valamennyi Ősök Csarnokához tartozó festmény visszakerül eredeti helyére - ismertette a legújabb fejleményeket Áldozó Tamás.

További előrelépés az ügyben, hogy az államtitkárság 14 millió forintot biztosít (további tíz százalék önrészt az önkormányzat) az Ősök Csarnokába tartozó egyes festmények restaurálására. A városvezető elmondta, az elért siker ösztönzőleg hat további berendezési tárgyak visszaszerzésére, hogy a kastélyt eredeti állapotában mutathassák be a látogatóknak. -Fontos feladat volna továbbá a kastélykert felújítása, a régi kapu helyreállítása, valamint a kerítés visszaépítése. Szeretnénk elérni, hogy a 2017-ben induló Területi Operatív Program a pápai turisztikai fejlesztések koncepciója az említett elemek megvalósítását is tartalmazza, hiszen az garancia lehet arra, hogy mindez 2021-ig megvalósult - tájékoztatott a polgármester.

Nagy L. István múzeumigazgató a festmények történetéről beszélt. - Az Ősök Csarnoka képei az 1949-es államosításról szóló törvény következtében kerültek állami kézbe, majd a Nemzeti Múzeumba. - Innen kerül a közeljövőben vissza két festmény kivételével a teljes paletta Pápára, ezenkívül olyan alkotások is, amelyek nem az Ősök Csarnokához tartoznak, viszont a kastélyból származtak. Az említett két festmény a Nemzeti Múzeum állandó kiállítását gazdagítja, amely emeli az alkotások értékét, jelentőségét. E két festmény nemes másolatban készül majd el. Azóta felvettük a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Galériával is, hiszen annak gyűjteményében is és magánkézben is vannak festmények. Mindkét szálat felgöngyölítjük, hogy tovább gazdagíthassuk a pápai tárlatot – fejtette ki a múzeumigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:07, szombat | Helyi

Rózsaszínbe burkolózott a péntek esti égbolt

Elképesztő látványban volt része azoknak, akik feltekintettek az égre pénteken este.

2024. Május 11. 06:43, szombat | Helyi

A Harry Potter könyvek műfordítója járt Pápán

Tóth Tamás Boldizsár magyar műfordító és szinkrondramaturg volt a vendég a pénteken kezdődő Harry Potter napokon, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.

2024. Május 11. 06:00, szombat | Helyi

Molnár István függetlenként indul a választáson

Célja, hogy leváltsa a mostani polgármestert.