Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 19. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszakapják Fő terüket a szentendreiek

Visszakapják Fő terüket a szentendreiek

Napokon belül birtokba vehetik Szentendre Fő terét a városban élők és az odalátogató turisták.

A felújítási munkálatok áprilisban kezdődtek 900 millió forintos Európai Uniós támogatással. Az azóta eltelt időben felszedték a kockaköveket, helyettük újakat, tartósakat raktak le. Összesen 6000 négyzetméternyi közterületen cserélik ki a burkolatot, miközben számos jelentős városi intézménynek otthont adó épület is megújul.

Július utolsó hetére eltűnnek a szentendrei Fő teret ma még körülvevő paravánok, így a Duna-parti barokk belváros egy lépéssel közelebb kerül a teljes megújuláshoz. A rehabilitációra összesen több mint egy milliárd forintot fordíthat Szentendre, amelynek jelentős részét az Új Széchenyi Terv pályázata biztosítja. A területet hivatalosan augusztusban adják majd át egy nagyszabású ünnepségen, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében. A látogatók és a helybeliek a következő hetekben ismerkedhetnek a Fő tér új kövezetével, és kipróbálhatják annak tartósságát, járhatóságát. Az „üzempróba” után aztán elkészülhet a végső, színezett fedőréteg is.

Amíg a Fő tér ismét élettel telik meg, a munkálatok folytatódnak a belváros többi pontján. A térre vezető, kereskedőiről, éttermeiről, cukrászdáiról és kávézóiról híres Dumtsa Jenő utcában például elbontják a járdákat, és az utca közepére kerülnek a vendéglátóipari egységek teraszai. Ilyen megoldással egyébként főként nyugat-európai nagyvárosokban találkozni. A Jókai utca torkolatánál a ligetes rész is megújul; a meglévő és új fákat felhasználva kisebb liget, árnyas pihenőhely születik a város közepén.

Ugyancsak felújítják a Művészet Malomként ismert, egyedileg jegyzett műemlék épületet. Ennek belső kertjét is rendbe hozzák, sőt egy kisebb fákkal is beültethető tetőteraszt alakítanak ki, miközben a jelenleg is felújítás alatt álló Turisztikai Információs Központ épületében egy modern információs és technikai eszközökkel felszerelt turisztikai centrum talál majd otthonra.

OrientPress Hírügynökség
Kép: szentendre.hu

Címkék: felújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére