Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 17. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszafogottá tette az európai fogyasztókat a zavaros gazdasági környezet

Visszafogottá tette az európai fogyasztókat a zavaros gazdasági környezet

Visszafogottá tette az európai fogyasztókat a zavaros gazdasági környezet.

Magyarország mellett további tizenkét fejlett európai országban adtak el kevesebb élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot a harmadik negyedévben, mint tavaly július-szeptember során. Magyarországon mínusz 2 százalékot regisztrált ebből a szempontból a Nielsen piackutató vállalat.

Nálunk napi fogyasztási cikkekből 3 százalékkal nőtt a bevétel, negyedéves összehasonlításban. Ugyanakkor azonban az átlagárak 5 százalékkal nőttek.Többek között ezt állapítja meg a Nielsen huszonegy fejlett európai országban végzett aktuális elemzése. Az összes vizsgált ország élelmiszer-kiskereskedelmében az átlagár 4 százalékkal nőtt. Ez a legutóbbi három év során a drágulás legmagasabb aránya.

Legnagyobb mértékben nőttek az átlagárak Törökországban 9, Finnországban 6, míg Magyarországon és Szlovákiában 5-5 százalékkal idén július-szeptemberben, a múlt évi hasonló periódussal szemben. A mennyiségi eladásoknál átlag plusz 1 százalékot regisztráltak a piackutatók a földrészünk vizsgált országaiban.

Jelentősen a mennyiségi eladások csak három országban emelkedtek; Törökországban 4, Belgiumban és Norvégiában 3-3 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva. Összességében a huszonegy európai ország kiskereskedelmének forgalma, értéket tekintve 5 százalékkal növekedett,az idei és tavalyi harmadik negyedévet összevetve. „Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma a közeljövőben attól függ, hogy az árak emelkedése mekkora mértékben befolyásolja a mennyiségi eladásokat” – állapítja meg a Nielsen elemzése. „Szintén lényeges tényező, hogy a gazdasági környezet milyen módon hat a fogyasztók érzelmeire”.

A válságos mediterrán régióban a görög és olasz piacon 2 százalékkal kevesebb napi fogyasztási cikket adtak el. Az átlagárak mindkét országban 3 százalékkal emelkedtek. Spanyolországban 2 százalékkal nőtt a mennyiségi eladás. A portugáloknál a mennyiségi eladás 1 százalékkal csökkent, és 1 százalékkal lett nagyobb az átlagár. A visegrádi országok közül az átlagárak emelkedtek Csehországban és Lengyelországban 3-3, Szlovákiában 5 százalékkal, ahogyan Magyarországon is. A mennyiségi mutató Szlovákiában stagnálást jelez, Lengyelországban mínusz 1, Csehországban pedig mínusz 2 százalékot, Magyarországhoz hasonlóan.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.