Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. Szeptember 06. 09:04, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Virtuálisan is bejárható a pápai Zsinagóga!

Virtuálisan is bejárható a pápai Zsinagóga!

Az ország harmadik legnagyobb zsinagógájában bárki virtuális sétát tehet, köszönhetően a Mazsihisz, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a pápai önkormányzat együttműködésének.

Pápán található Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája, amely a budapesti Dohány utcai és a szegedi zsinagóga után következik a sorban. Az 1846. szeptember 11-én felavatott zsinagóga a hajdani Főiskola utcában, a belvárosban kapott helyet.

A pápai zsidóság 1841-ben döntött arról, hogy a közösség örvendetes létszámgyarapodása miatt új zsinagógát kell építeni. Az építkezéshez Esterházy Pál gróf százezer téglával járult hozzá. Mint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) honlapján megtalálható leírásból kiderül: a vészkorszak nemcsak a helyi zsidóság elpusztításával járt, de a megszálló német csapatok az épületet is tönkretették: lóistállónak használták, a padokat felhasogatták tűzifának, a Tóratekercseket meggyalázták, és az örökmécses fénye kihunyt.

A jelenlegi helyzetről szólva Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta: az önkormányzati tulajdonban lévő épület jelentős felújításra szorulna, amelynek összege mintegy hét milliárdra tehető, így egyelőre nem tudni, hogy a munkálatokra mikor kerülhet sor. Ennek ellenére az épület látogatható – tette hozzá –, és a hagyományőrző egyesület is rendszeresen tart itt különböző rendezvényeket.

– Csodaszép épületről van szó – fogalmazott Schmidt Orsolya –, amely megérdemli, hogy kiemelt figyelem irányuljon rá, ezért is tartom fontosnak, hogy a zsinagóga már virtuálisan is bejárható. Nem beszélve arról, hogy elemi kötelességünk megbecsülni a helyi zsidó múlt értékeit és tisztelni őseink hagyományát.
Javasoljuk, hogy szánjanak időt a pápai zsinagóga virtuális bejárására, mert Schmidt Orsolyának igaza van: az épület még a mostani, leromlott állapotában is lenyűgöző látvány.

S ha már Pápáról van szó, emlékezzünk meg a pápai születésű Gyekiczki Andrásról (1958-2020), aki feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családokról tudható. Kutatási anyagát 2012-ben Rajk László látványterveivel mutatta be „Elfeledett szomszédaink” címmel a pápai zsinagógában - olvasható a Mazsihisz honlapján.

A virtuálus séta ITT érhető el!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.