Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 26. 23:02, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu | mirror.co.uk

Veszprémi nő a magyar légballonáldozat +Videó

Veszprémi nő a magyar légballonáldozat +Videó

A brit, francia, japán és hongkongi turisták mellett magyar áldozata is van a keddi, luxori hőlégballon-balesetnek – erősítette meg hírportálunknak a Külügyminisztérium.

A Külügyminisztérium megkapta az egyiptomi hatóságoktól a hivatalos megerősítést, hogy a 2013. február 26-án az egyiptomi Luxorban történt hőlégballon-balesetben egy magyar állampolgár is életét vesztette – közölték a minisztériumból lapunkkal. Hangsúlyozták: a konzuli szolgálat haladéktalanul megkezdte a szükséges lépések megtételét.

A luxori kormányzó újságíróknak egy korábbi nyilatkozatában számolt be egy magyar áldozatról. Ezzat Szaad kijelentette, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán áldozat is van, egyéb részletet nem közölt. Egy biztonsági tisztségviselő tájékoztatása szerint a balesetnek összesen 18 halálos áldozata van. Két külföldi turista – akiknek az állampolgárságát nem közölték – és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. Mind a 18 holttestet megtalálták, tette hozzá.

A DPA hírügynökség az al-Arabíja tévére hivatkozva erősítette meg a magyar áldozatról szóló információt, a hírt a CNN és az Aljazeera.com is közölte. A Külügyminisztérium az MTI-nek nem erősítette meg az értesülést, az MNO-nak viszont a tárca azt írta elektronikus levélben, hogy a magyar konzuli szolgálat is tud a Luxorban történt hőlégballon-balesetről és arról a sajtóértesülésről, miszerint a balesetnek egy magyar áldozata is volna. Hozzátették továbbá, hogy Magyarország kairói nagykövetsége azonnal intézkedett a hatóságok felé a hír ellenőrzése érdekében. A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant. A túlélőket kórházba szállították, állapotukról egyelőre nem tudni semmit.

A budapesti egyiptomi nagykövetségen nem kívántak válaszolni az MNO kérdéseire.

Christopher Michel amerikai fényképész tanúja volt a robbanásnak, ő egy másik hőlégballonban volt a tragédia idején. Nem ez az első ilyen baleset Luxor környékén, 2009 áprilisában egy 16 utast szállító ballon lezuhanásakor két brit nő sérült meg.

Fotó: mirror.co.uk

Címkék: baleset, egyiptom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).