Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 22. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Vérvizsgálattal szűrhető lesz a petefészekrák

Vérvizsgálattal szűrhető lesz a petefészekrák

Egy friss kutatás eredményei szerint a jövőben lehetséges lehet a petefészekrákot már korai stádiumban szűrni.

A tudósok ugyanis olyan biológiai markereket fedeztek fel a vérben, amelyek kizárólag azoknak a nőknek a szervezetében vannak jelen, akiknél már kialakult az elváltozás.

A petefészekrákot a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel lehetetlen már korai stádiumban kimutatni, ami miatt a tumort az orvosok csak akkor veszik észre, amikor az már teljesen kifejlődött, ez azonban jelentősen rontja a túlélési esélyeket - írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

A legfrissebb kutatások azonban bizakodásra adnak okot: egy olyan antitestet fedeztek fel ugyanis a tudósok, amely kizárólag a beteg nők vérében van jelen, illetve kis számban azokéban, akik valamilyen meddőségi problémával küzdenek. Nem jelenik meg azonban az egészségeseknél, és azoknál, akiknek a petefészkén egyéb, nem rákos daganat található.

Ezek az eredmények kiemelten fontosak, mert ezeknek köszönhetően felcsillant a remény, hogy a nem is olyan távoli jövőben az orvosok már egy egyszerű vérvizsgálattal is szűrhetik majd a petefészekrákot - és ami még fontosabb: korai szakaszban is észlelhetik a betegséget - mondta dr. Judith Luborsky.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.