Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Április 06. 14:17, péntek | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Vértes András: A kormány tartani fogja a hiánycélt, de adóemelések jöhetnek

Vértes András: A kormány tartani fogja a hiánycélt, de adóemelések jöhetnek

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója volt a Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége Pápán. Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán az aktuális gazdasági helyzetről faggatták.

A szakember szerint a magyar gazdaság nagyon súlyos problémákkal küzd és ezek jó része már független az EU-tól, mivel az már stabilizálódott. A tavalyi költségvetés hiányának 3% alatt tartása is csak a nyugdíjpénztárak „kirablásával” volt megoldott, egyébként 5%-nál is magasabb lett volna. Vértes szerint ezért szükség lesz idén további megtakarításokra, adóemeléseket sem tart kizártnak.

Meg kell állapodni az IMF-el
A GKI vezérigazgató szerint az IMF által megkövetelt intézményi változásokra és gazdasági fordulatra egyaránt szükség van. Intézményi változásként említette a jegybank önállóságának visszaállítását, az adópolitika stabilitásának megteremtését, az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását valamint a költségvetési tanács valós működésének helyreállítását. Mint mondta, a kormány a gazdasági követelményeket, vagyis a hiány tartását teljesíteni fogja, viszont a politikai követelések végrehajtását megpróbálja elkerülni. Szerinte az időhúzás és a kormányra jellemző kettős beszéd nagyon kockázatos, hiszen a jelenlegi, kedvezőbb gazdasági légkör bármikor rosszabbra fordulhat, nem beszélve arról, hogy egy IMF megállapodás után az ország finanszírozása is olcsóbbá válhatna.

Vértes András bírálta az egykulcsos adó bevezetését, mellyel szerinte a szegények jártak rosszul és nem is hozta a várt gazdasági változásokat. A belföldi kereslet gyengesége a kisvállalkozókat hozza egyre nehezebb helyzetbe, fejlődés egyedül az export területén tapasztalható, melyet a multik uralnak - mondta.

Saját fejük után mennek
A gazdasági szakember a legnagyobb problémát abban látja, hogy az elmúlt évek szocialista kormányaihoz hasonlóan a Fidesz is megy a saját feje után és nem konzultál szakmai szervezetekkel, elemzőkkel. Ráadásul a 2/3-os többség birtokában olyan hatalmat bír, mellyel sokszor él is, ez pedig jogbizonytalanságot okoz (pl.: visszamenőleges hatájú törvények). Vértes nem vár számottevő gazdasági növekedést a következő évekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 21:17, szombat | Helyi

Könnyedén győzött a Perutz

A Perutz a Veszprém vármegyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójában Magyarpolányt fogadta a Perutz stadionban.

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...