Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 20. 13:28, szerda | Helyi
Forrás: Fotó: Pápa-ma.hu

Velünk éltek, legendák lettek - Portrévázlatok pápaiakról

Velünk éltek, legendák lettek - Portrévázlatok pápaiakról

Molnár Lajos könyvében 33 olyan pápai személyiség jelenik meg, akik az utóbbi bő fél évszázad meghatározó alkotói voltak a városnak.

Molnár Lajos festő, grafikus a város helytörténetét is kutatja. Hatodik kötetében 33 olyan pápait mutat be, akik az elmúlt 40-50-60 esztendőben meghatázó egyéniségei voltak a városnak. -Tettek, akartak tenni, és többségében sikeres életet éltek a városban. Megsüvegelték őket, és érdemesek arra, hogy ezek a kis életrajzok bemutassák életüket vagy annak egy szeletét, felnövekvő, vagy még őket ismerő generációk részér - mondta Pap Gabriella könyvtáros, aVelünk Éltek, Legendák Lettek - címet viselő kötet bemutatóján.

Molnár Lajos a könyv kapcsán elmondta, a kötetben szereplő személyek a XX. század második felében többünknek kortársai voltak. Ha foglalkozás szerint soroljuk a könyv szereplőit, akkor a kultúrmunkástól a városvezetőig, a sportolótól a tanárig, az iparostól az edzőig, a művésztől a falu tanítójáig, az ellenállótól az egyházi személyig, a gazdasági vezetőtől a zenészig érne a sor. A könyv fejezetiben közzétett írások nem életrajzok, nem is életregények. Ezek írás-formátumban közzétett portrévázlatok. Információkkal gazdagon színesített nemes pályaívekről, megküzdött életekről, emberséges jellemekről, velünk együtt élt idevalósiakról szól a kötet. A szüleink, a testvéreink, a rokonaink, a barátaink, a szomszédjaink, de akár mi is az utcán, vagy másutt jártunkban-keltünkben szembetalálkozhattunk a megemlegetett személyekkel, mert:Velünk éltek. Ők is velünk azonos hús-vér, gondolkodó és cselekvő emberek voltak, csupán valamilyen területen jobban kitűntek. Azért is örökítette meg őket egy könyv formájában, mert tiszteletet érdemelnek és eközben azt is mondhatjuk: legendák lettek, hiszen olyanokról akart írni, akik példát mutattak, s személyesen Molnár Lajos is ismerhette őket.

Pápa-ma.hu nyomán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.