Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 04. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Veszprémi Törvényszék

Véletlenül dobta hátba élettársát egy konyhakéssel

Véletlenül dobta hátba élettársát egy konyhakéssel

A vita hevében dobta el a konyhakést, amely pont élettársa hátába állt bele.

A Veszprémi Törvényszék gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt 2 év, 4 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt az 37 éves férfit, aki 2022 májusában Pápán egy konyhakéssel eltalálta élettársát. Ítéletében a bíróság akként rendelkezett, hogy a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll. A bűncselekmény elkövetéséhez használt konyhakést elkobozta, és kötelezte a vádlottat a közel 140 ezer forintos bűnügyi költség viselésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett élettársi viszonyban éltek egy pápai lakásban. A vádlott 2022. május 25-én délután a fenti lakásban tartózkodott a sértettel, két kiskorú gyermekükkel és egy ismerősükkel együtt. A gyerekek a lakás hálószobájában közösen televíziót néztek, miközben a sértett – a gyerekek felügyelete miatt – a szoba és a konyha között mozgott. Ezzel egyidőben a vádlott a konyhában a konyhapulttal szemben állva egy 30 cm hosszúságú, 14 cm pengehosszúságú késsel hagymát tisztított, míg a tanú a konyhában az étkezőasztal mellett ült egy széken. A vádlott a hagymatisztítás közben ideges lett azért, mert munka után neki kellett ételt készítenie, ezért veszekedni kezdett a sértettel. A vádlott a veszekedés során indulatos állapotba került, és miközben a konyhapulttól félig elfordult, a kést közepes erővel céltalanul elhajította. A kés a sértett hátának bal oldalát érve a bőr és a hasfal valamennyi rétegén áthatolt. A vádlott – észlelve cselekménye következményeit – a sértetthez lépett, őt leültette egy székre, a sebéhez egy ruhát szorított, és telefonon mentőt hívott. A mentőszolgálat a sértettet a pápai kórházba szállította, ahol műtéti beavatkozást hajtottak rajta végre. A vádlott cselekménye következtében a sértett nyolc napon túli sérüléseket szenvedett. Az ágyéki gerinc bal oldalának szúrt-metszett sérülése közvetett módon életveszélyes állapotot eredményezett, a hasüreg megnyílásával megteremtette a hasűri fertőzés lehetőségét. Az életet közvetlenül veszélyeztető állapot az időben érkező szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően maradt el.
A vádlott tudata nem fogta át azt, hogy indulati cselekményével sérülést okozhat élettársának; dühében eldobta a kést, miközben nem győződött meg arról, hogy azzal másban kárt tehet.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, míg az ügyész a vádlott terhére, szándékos elkövetés megállapítása, valamint végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása érdekében jelentett be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.