Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 29. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: HírTV

Véget ért a luxus a norvég mészáros számára

Véget ért a luxus a norvég mészáros számára

Újra kihallgatják a múlt pénteki robbantásos merénylet és gyilkosságsorozat elkövetőjét, és felolvassák neki az első vallomását is – közölte tegnap Oslóban a norvég rendőrség.

A hatóságok képviselői arról is beszéltek: szerdán egy másik, jóval puritánabb körülményeket biztosító börtönbe szállították át Breiviket, és még mindig nem biztosak abban, hogy a merénylőnek nem voltak társai.

 

Továbbra is hatalmas érdeklődés övezi a norvég rendőrség napi tájékoztatóit: az emberek megállnak az utcákon, hogy az üzletek kirakataiba kitett tévékészüléken élőben nézzék meg azokat. Szerda délután a rendőrök arról beszéltek: a robbantás közvetlen környéke még sokáig zárt terület marad, és fenntartják a repülési tilalmat Utöya szigete és a sebesülteket ápoló kórház fölött is. A rendőrök külön megköszönték a sebesülteket ápoló orvosok kiváló munkáját.

Megszaporodtak a bombákkal kapcsolatos bejelentések is, ám eddig ezek mindegyike vaklármának bizonyult. Ez nem baj, mondta a rendőrfőnök, örülnek annak, hogy az emberek éberen figyelnek minden gyanús jelre. Elnézést kértek azért, hogy egyelőre kevés információt hoznak nyilvánosságra a nyomozással kapcsolatban, de erre jó okuk van, mert még folyik az adatgyűjtés, mely kapcsán együttműködnek az FBI-jal, valamint az angol és egyéb európai titkosszolgálatokkal. Konkrétumokról nem beszélt, de azt elmondta: úgy tűnik, tényleg létezik az angol Új Templomos Lovagok szervezete, melyről Breivik az ezerötszáz oldalas írásában többször is említést tett.

A rendőrségnek még rengeteg dolga van a vádemelés előtt: ki akarják hallgatni a lövöldözés idején a szigeten lévő összes embert, és begyűjtik tőlük a mobiltelefonjaikat és a fényképezőgépeiket is. Mindezek fényében érthető Tor Aksel Buschnak, a norvég ügyészség képviselőjének az NRK közrádiónak adott nyilatkozata, melyben arról beszél: „a vádirat nem lesz kész az év vége előtt, ebből kell kiindulni”. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Breivik csak 2012-ben kerülhet bíróság elé.

Az új börtönbe átszállított merénylő nem kaphat levelet, nem fogadhat látogatókat és nem internetezhet – őrein kívül csak egy ápolóval és egy pappal találkozhat, és jó ideig a sajtónak sem fog nyilatkozni. (rá)

MNO

Címkék: norvég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.