Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 01. 09:09, csütörtök | Belföld
Forrás: VG.hu

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Ha hétfőn sem indul újra a dunai finomító, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop (legalábbis jelenlegi formájában) nem éli meg a karácsonyt - írja a Világgazdaság.

Újabb, immáron a második hibára bukkantak a Mol százhalombattai finomítójában, a Dunai Finomítóban (DuFi) - értesült a Világgazdaság hiteles forrásokból.

A portál úgy tudja, hogy a DuFi-ban nyomáspróbát végeztek és eközben újabb csőrepedést tártak fel. Ez - pláne a jelenlegi helyzetben - súlyos probléma, mert azt vonja maga után, hogy a finomító üzembe helyezése nem lehetséges, amíg a hiba fennáll.

A VG információi szerint az eset miatt a százhalombattai finomító újraindítását három nappal elhalasztotta a Mol az eredeti tervekhez képest.

A legutolsó forgatókönyv szerint ezen a héten pénteken, december 2-án este áll volna vissza a termelésbe a DuFi, ez azonban jövő hétfőig, december 5-ig biztosan nem történik meg.

Vagyis addig a finomító tovább áll, illetve részleges, legfeljebb 50-55 százalékos kapacitással működik. Erről a lap kedden számolt be, hozzátéve, hogy ha a helyzet változatlan marad, akkor akár már decemberben szükségessé válhat a 480 forintos hatósági ár felülvizsgálata.

Szűkíteni kell a jogosultak körét

Persze a most kieső behozatal már az elmúlt egy évben is hiányzott a hazai kutakról, mégsem volt, illetve alig érződött a hiány. Most azért érződik – mégpedig erőteljesen – a MÁSZ főtitkárának magyarázata szerint, mert míg a nyár folyamán besegítettek az ellátásba a biztonsági üzemanyagkészletek, most azok visszapótlása van napirenden. Mivel a biztonsági készlet felhasználására is több tételben került sor, eltérő a visszapótlásuk határideje is, most például van egy december 31-i határidő. „A lényeg azonban – szögezte le Grád Ottó –, hogy nincs annyi molekula a piacon, mint amennyire szükség lenne.” Szerinte nem véletlenül mondta a kormányzat, hogy január 1-jétől akkor tudja fenntartani az ársapkát, ha a nyersolaj rendben érkezik és teljes kapacitással működik a hazai finomító. Bár a szakember szerint kicsi az esélye, hogy ne legyenek kisebb elakadások akár az importban, akár a feldolgozásban, őszintén reméli, hogyha nem is szűnnek meg a hatósági árak, sor kerül azok szigorú felülvizsgálatára, és jelentősen csökken a kedvezményezettek köre, ahogyan az egy alkalommal tankolható mennyiség is.

E kör már csak azért is szűkíthető, mert például a mezőgazdasági gépek korlátlanul vételezhetnek és vételeznek is a literenként 480 forintos gázolajból, holott az őszi mezőgazdasági munkák a végéhez közelednek.

Fotó: Szalóky Zsolt)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni