Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 08. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Vatileaks - Az olasz sajtó a pápa komornyikja elleni ítéletről

Vatileaks - Az olasz sajtó a pápa komornyikja elleni ítéletről

A vatikáni bíróság ítéletét kommentálta a vasárnapi olasz sajtó: a pápai állam bírói testülete 18 hónapra ítélte a pápai komornyik Paolo Gabrielét, akit lapértesülések szerint nem űznek el a Vatikánból.

Szerdáig fellebbezhet a vatikáni bíróság ítélete ellen a lopás minősített esete miatt szombaton elítélt Paolo Gabriele, aki az olasz újságok szerint egy napot sem fog rács mögött tölteni.
A Corriere della Sera biztosra veszi a Federico Lombardi vatikáni szóvivő által "valószínűnek" nevezett pápai kegyelmet. A napilap szerint ezt az támasztja alá, hogy Gabrielét letartóztatása után sem bocsátották el, csak felfüggesztették állásából és továbbra is megkapja komornyiki fizetését.
Gabriele és családja megtarthatta vatikáni otthonát is. Semmi nem utal arra, hogy Gabrielét el akarnák távolítani a pápai államból. "Semmi nem lenne veszélyesebb és kellemetlenebb az egyház számára mint az, hogy az áruló elvágja a Vatikánnal való összes szálat és memoárt vagy interjúkötetet adjon ki" - írta a Corriere. Az újság szerint Gabriele új, "kevésbé bizalmas" vatikáni beosztásba kerülhet, ahol "ellenőrzés alatt lehet tartani".
A Corrierének nyilatkozó Antonio Marini olasz államügyész szerint a büntetlen előéletű és a lopást elismerő Gabriele elleni másfél éves ítélet teljesen jogszerű. Marini szerint a vatikáni bíróság nem zárta le túl gyorsan az ügyet.
Az Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja enyhének nevezte a Gabrielére kiszabott büntetést.
A Vatikán "minél gyorsabban és minél kevesebb kárral" akarta lezárni az egész egyházat megrázó Vatileaks-botrányt - kommentálta az ítéletet a La Repubblica című lap. Az újság szerint a "játszma még csak most kezdődik", mivel a Vatikánnak el kell döntenie, mit akar kezdeni az egész nemzetközi sajtó által keresett Gabrielével, akinek még nagyon sok kérdésre választ kell adnia.
A La Repubblicának nyilatkozó John L. Allen, a National Catholic Reporter tudósítója szerint az ítélet annak bizonyítéka, hogy a Vatikán által meghirdetett "átláthatóság csak félig valósult meg". Allen úgy fogalmazott, hogy az amerikai katolikus közvélemény számára Gabriele "inkább komikus mint tragikus figura".
Hiába az ítélet, a vatikáni bíróság nem keresett választ arra, hogy a komornyik valóban egyedül tulajdonította-e el a bizalmas iratokat. Nem derült ki, mi szerepel abban a jelentésben, amelyet három tagú bíborosi testület készített XVI. Benedeknek a Vatileaks részleteiről. Titok övezi a bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpellettinek, a szentszéki államtitkárság informatikusának szerepét is. Az ő ügyét a vatikáni bíróság külön perben tárgyalja majd - írta a La Stampa című torinói napilap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt