Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Október 23. 18:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Városi megemlékezés október 23-án

Városi megemlékezés október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezést Pápa város önkormányzata.

A korábbi évekhez hasonlóan előbb Kiss Zoltán, majd dr. Katona István emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét a 66 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezés. Hat órától a JMK színháztermében folytatódott a program, melyen dr. Hermann István nyugalmazott könyvtárigazgató mondott emlékező beszédet.

Felidézte a második világháború utáni Magyarország és Pápa világát, majd az '56-os forradalomhoz vezető okokat taglalta, visszaemlékezéseket idézve. Szólt a forradalom eseményeiről, a diáktüntetéstől kezdődően, a rádió ostromán át a szovjet tankok elleni hősies küzdelemig és a forradalom vérbe fojtásáig. Szólt az azt követő megtorlásokról, bebörtönzésekről és halálos ítéletekről, amelyek száma mintegy duplája volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utániaknak.

Hermann István a jelenkor kihívásaival is párhuzamot vont. - Sajnos nem felhőtlen az idei ünnep. A keleti határaink mellett háború dúl, amely a hibás uniós szankciós politika következtében akár az eszkalálódás felé is tarthat. Sajnos ez mindenképpen gazdasági nehézségekkel, végső soron válsággal fenyegeti Európát. A háborús országból már milliónál is több valódi menekült érkezett hazánkba, amelynek zöme továbbmegy Európába, emberbaráti kötelességünk segíteni céljaik elérése felé őket, de országunkba is fogadunk be olyanakat, akik itt szeretnének maradni. A déli határainkon százezres nagyságrendben jelennek meg az illegális migránsok, amelyeknek egyre agresszívebb a fellépése és biztonságunkat fenyegetik. Reméljük, hogy rövidesen a világ és Európa többi országa is felismeri, hogy a legfontosabb cél a fegyverszünet és a béke megteremtése Kelet-Európában - zárta gondolatait dr. Hermann István.

A megemlékezés "...meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta: elég volt..." - címmel zenés-irodalmi összeállítással folytatódott, Gál Tamás, Jászai Mari-díjas színművész előadásában.

A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.