Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 06. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre felsőoktatási képzési központ

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre felsőoktatási képzési központ

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre közösségi felsőoktatási képzési központ - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

Az államtitkár az LMP-s Ikotity Istvánnak adott válaszában kiemelte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan egyeztet a helyi önkormányzatokkal és a helyi társadalom egyéb szereplőivel, valamint több, az adott térségben jelen lévő vállalattal a közösségi felsőoktatási képzési központok lehetséges megvalósíthatóságáról.

Felidézte, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását ez év júliusában fogadta el az Országgyűlés, amely módosításnak egyik kiemelt célja a felsőoktatási intézményeknek a piachoz és a helyi közösségekhez történő illesztése, valamint a törvény ezen módosítása rendelkezik a közösségi központok létrehozásáról is. A változások szeptember 1-jétől lesznek hatályosak.

Rétvári Bence kifejtette: kihelyezett képzést a közösség igénye alapján indíthat akkreditált felsőoktatási intézmény a helyi gazdaság működtetéséhez szükséges szakember-utánpótlás biztosítása, a magasan képzett szakemberek helyben tartása céljából. Egy-egy központ képzési profiljának kialakításában több felsőoktatási intézmény is részt vehet.

A hátrányos helyzetben lévő térségekben a felsőoktatás jelenlétének, a felsőoktatási képzőhelyek létrehozásának fokozott népességmegtartó, gazdaságélénkítő, illetve közösségformáló hatása lehet - mutatott rá.

Hozzátette: 2014-ben az összes, a 2007-2013-as támogatási időszak maradványforrás-felhasználását szolgáló pályázat előkészítése lezajlott a felsőoktatásban. Ennek keretében hirdették meg azt a TÁMOP-pályázatot is, amely egyebek között a közösségi felsőoktatási képzési központok előkészítését és létrehozását támogatja.

A pályázat eredményei alapján salgótarjáni, békéscsabai és kisvárdai helyszíneken kezdődhet meg közösségi felsőoktatási képzési központ előkészítése, az Emmi felsőoktatásért államtitkárságának szakmai koordinációja mellett. A pályázaton kívül további egyeztetések indultak a helyi önkormányzat, illetve az államtitkárság között Ózdon és Sátoraljaújhelyen, további közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozására.

Rétvári Bence jelezte: közösségi felsőoktatási képzési központok indítása céljából az EFOP keretében is lehetőségük lesz a felsőoktatási intézményeknek forrásra pályázni 2016-tól, amelyről az egyeztetések a helyi önkormányzatok, a felsőoktatási intézmények és a tárca között folyamatosan zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során