Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2015. Június 03. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.

A miniszter hozzátette: a kormány adókedvezménnyel szeretné ösztönözni a bankokat a hitelezési aktivitás növelésére, 2016-ban összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek vissza a vállalati hitelállományukat növelő bankok.

Varga Mihály szerint a jegybanki alapkamat szintje a gazdaság állapotát, az inflációs várakozásokat nézve a kedden megjelent londoni elemzésekkel egyetértve, 1,3-1,2 százalékig is csökkenhet.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatcsökkentéssel jó döntést hozott, további csökkentésnek is van tere - mondta.

Az egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordított a kormány hazai és uniós forrásokból. Olyan finanszírozásra kell hosszú távon átállni a szektorban, amely az ellátás nagyságát a gazdaság lehetőségeihez igazítja - hangsúlyozta Varga Mihály. Leszögezte: a fejlesztések folytatódnak, a bérrendezés elindul, jövőre 15,3 milliárd forinttal többet fordítanak egészségügyi dolgozók ellátására.

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetéshez benyújtott ellenzéki javaslatok több száz milliárd forint bevételkieséshez vezetnének.

A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkentésével több mint 4 millió ember érezheti, hogy több marad nála, javul az életminősége - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban két nagy hitelminősítő is stabilra változtatta Magyarország kilátásait.

Magyarország felminősítése többletkeresletet támaszthat az állampapírok iránt - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője szerint az ország adósságfinanszírozása évről évre könnyebb, a GDP-hez viszonyított államadósság tavaly 76,9 százalékra csökkent. Jövőre a tárca számításai szerint az ideinél 72-75 milliárd forinttal kevesebbet kell adósság megújítására költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 13:04, kedd | Belföld

A júniusi hazai vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet

2022. Július 05. 11:04, kedd | Belföld

Fél év alatt 49 ember halt meg lakástűz következtében

Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá

2022. Július 05. 09:01, kedd | Belföld

Vádat emeltek egy kitalált rablási kísérletet előadó pénzszállító ellen

Hatóság félrevezetésének vétségével vádolja a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azt a 30 éves férfit, aki tavaly áprilisban egy pénzszállító cég biztonsági őreként a gépkocsihoz visszatérve azt mesélte

2022. Július 05. 08:13, kedd | Belföld

Hárman meghaltak két kamion és egy traktor ütközésekor

Összeütközött két kamion és egy traktor az 53-as főúton Solt közelében hétfő este, a balesetben hárman meghaltak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.