Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: megmarad a devizahitel intézménye, de szigorúbb szabályokkal

Varga: megmarad a devizahitel intézménye, de szigorúbb szabályokkal

Varga Mihály szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása. Mint mondta, a devizahitel intézménye megmarad, de szigorúbb szabályok lesznek érvényben.

Varga Mihály beszélt arról is, a kormány már idén és jövőre sem kíván devizakötvénnyel megjelenni a kötvénypiacokon. A jövő év adósságfinanszírozás szempontjából sokkal könnyebb lesz, mint az idei, hiszen összességében mintegy 2 milliárd eurónyi adósságot kell csak törleszteni. Közölte azt is, a kormány célja továbbra is az, hogy fenntartható növekedési pályán maradjon a magyar gazdaság. Nem engednek a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásából, az államadósság csökkentéséből.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, a kormány azt szeretné, ha a stratégiai partnerek osztalékuk minél nagyobb részét Magyarországon fektetnék be a jövőben is. “Abban bízunk, hogy az itt előállított nyereség itt kerül visszaforgatásra”, ennek érdekében a kormány akár egyéni döntést is hozhat a támogatásokról, vagy az uniós források felhasználásáról.

Varga Mihály felidézte azt is, tavasszal a 3 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást hatszorosan jegyezték túl. Ez a legmegnyugtatóbb hitelminősítés – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az országkockázat csökkentése szempontjából nem mindegy, hogy a megítélés milyen lesz a jövőben, ezért a magyar gazdaságpolitika arra is törekszik, hogy a hitelminősítőket meggyőzze Magyarország jobb besorolásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal