Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: a magyar gazdaság túljutott a nehéz időszakon

Varga: a magyar gazdaság túljutott a nehéz időszakon

Az elmúlt 3-4 hónapban az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság túljutott a konszolidáció nehéz időszakán – közölte Varga Mihály. Az ipari termelés mellett a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom emelkedése, a történelmi mélypontra süllyedt infláció is azt jelzi, 2013-ban a magyar gazdaságban egy fordulat állt be, és egyre inkább egy fenntartható egyensúlyi pályára kerül a magyar gazdaság - mondta a Kossuth Rádióban a nemzetgazdasági miniszter.

„Nemcsak Magyarországon okozott meglepetést ez a nagyon jó adat, hiszen például a Financial Times is írt arról, hogy rendkívül jó termelési adat látott napvilágot idehaza. Az elmúlt 3-4 hónapban az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság túljutott a konszolidáció nehéz időszakán” – közölte Varga Mihály. Hozzátette: ezt támasztják alá azok az elemzői állítások is, amelyek szerint reális esély van 2014-ben arra, hogy a tervezett 1,5 százaléknál magasabb növekedési ütemmel, akár 2 százalékot meghaladó adattal tudjanak tervezni.

A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a Vilniusi informális Ecofin-ülésen arról tanácskoznak, hogy a gazdasági növekedés érdekében miként lehetne uniós szinten is a kis- és középvállalkozói szektor finanszírozását javítani. Magyarország nem a források átcsoportosítását, hanem új forrás létrehozását támogatná - nyilatkozta Varga Mihály a Krónikának.

A miniszter elmondta, az Eximbank az export fejlesztését segíti, míg az MFB és a Garantiqa hitelezi a kkv-kat. Ezek mellett a kormány úgy döntött, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatások 60 százalékát gazdaságpolitikai célra használja fel, így ebből is részesednek a kkv-k - tette hozzá. Az Európai Bizottság olyan javaslatot tett, hogy a következő költségvetési időszakban az egyes fejlesztési alapok terhére különítsenek el forrást a kkv-k fejlesztésére. Magyarország ezzel szemben többletforrásból szeretné bővíteni a kkv-k finanszírozását - mondta Varga Mihály. Példaként említette, hogy az Európai Beruházási Bank növelhetné a kkv-knak juttatott forrásait - írja a hirado.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben