Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Május 29. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Az uralkodó képmásával díszített tízfontos bankjegyek kibocsátásával ünnepli II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját a Royal Bank of Scotland (RBS).

A húszmillió font értékben (7,5 milliárd forint) kibocsátott tízfontos bankjegyeken az uralkodó négy portréja látható az 1940-es évekből egészen a 21. századig. Az előző héten forgalomba került speciális szériaszámmal ellátott bankjegyek egy részét különböző szervezetek és intézmények között osztották szét.

Támogatásban részesült egyebek között a skót fiatalok üzleti vállalkozásait segítő Prince's Scottish Youth Business Trust, a szegénység és az igazságtalanság ellen küzdő Oxfam nevű nemzetközi szervezet, a Skót Nemzeti Múzeum, a Skót Rögbi Egyesület és egy gyermekeket segítő alapítvány.

A bankjegyekre az uralkodó gyémántjubileumi jótékonysági alapítványának (Queen's Diamond Jubilee Charity Trust) támogatását célzó, az év későbbi részére tervezett árverésen is lehet licitálni.

A Royal Bank of Scotland bocsátott ki elsőként olyan bankjegyet, amelyet brit uralkodó képmása díszített, méghozzá rögtön az alapításának évében, 1727-ben, I. György uralkodása idején. A Bank of England ezzel szemben csak 1960-ban bocsátott ki először uralkodói portréval díszített bankjegyet.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén