Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változhat a Facebook megítélése?

Változhat a Facebook megítélése?

A Facebook alakulásával foglalkozó elemzők egy cseppet összezavarodtak – véli Peter BoKiaer, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Bár egytől-egyig ugyanazt a nyilvánosan elérhető részvényesi dokumentációt csemegézik, egyáltalán nem jutottak közös nevezőre a Facebook üzleti modelljének mibenlétét illetően és arról sem, mit hoz ez a konyhára árbevétel és nyereség formájában.

Eddig az elemzők 2012-ben a Facebookra vonatkozó EPS becsléseiken csak néhány aprócska, csiszolgatásnak minősülő változtatást hajtottak végre. Ha azonban a III. negyedév eredménye alapvetően rossznak bizonyul, például a mobil alkalmazásokból származó árbevétel nem lódul meg, akkor a befektetők méltán számíthatnak az eddig szívósnak bizonyuló nyereségelvárások meredek zuhanására.A bizonytalanságot csak tetézi, hogy jelentős mennyiségű eddig még zárolt Facebook-részvény válik kereskedhetővé. Ez önmagában némi nyomás jelent az árfolyamra nézve, ezért összességében nézve a kockázatok még mindig erőteljesek.

Pillanatnyilag az elemzők arra számítanak, hogy a nyereség 2013-ban 28,5, 2014-ben 30 százalékal gyarapodik, ami előre tekintve 29,1-szeres, illetve 20,5-szeres P/E szorzónak felel meg. Ezek a számok már jóval vonzóbbak azoknál, amelyekkel a nyilvános forgalomba hozatal idején szembesültünk. Ma még erőteljesek az elvárások, a célok teljesüléséhez 2013-ban és 2014-ben hatalmas növekedésre lesz szükség. Az előretekintő P/E szorzók csak akkor maradnak fenn tartósan, ha a nyereségelvárások sem változnak. Pontosan ez az a kockázat, amellyel a befektetőnek tisztában kell lennie: ha az elemzők csökkentik a várható nyereséget, akkor a P/E növekszik, és a Facebook-részvény az eső árfolyam dacára ismét a drága oldalra kerül.

A bevezetés óta az átlagos konszenzusos célárfolyam 40,6 dollárról 33,3 dollárra csökkent. A csökkenés jóval kisebb, mint amennyivel az árfolyam esett vissza, ami azt mutatja, hogy az elemzők nyereségre és célárfolyamra vonatkozó becslései között szoros a kapcsolat: mind a két adat kis lépésekben csökkent.A befektetőknek is tanácsos arra számítani, hogy a célárfolyamok is a nyereségelvárásoknak megfelelő csökkenést mutatnak majd, ha a III. negyedév nem okoz csalódást.

A nyilvános bevezetés óta a leginkább borúlátó elemzőknek sikerült a Facebook-részvények árfolyamának alakulását a legpontosabban leképezni. A „gyenge” oldali becslés a közelmúltban csökkent 20,3 dollárról 15 dollárra, így most még nagyobb űr tátong a negatív és az optimista tábor között.

A III. negyedévi várakozások például még mindig hatalmas árbevételt, nyereséget és árrést vételeznek elő. Ebből az olvasható ki a szakértő szerint, hogy az elemzőknek még mindig nem sikerült üstökön ragadni, hogy valójában miről is szól a Facebook.Arra egyáltalán nem számít a szakember, hogy az elemzők az október 25-i negyedéves bejelentés előtt változtatnának az álláspontjukon. Ezért a befektetőknek olyan pozíciót kell elfoglalni, amely tekintetbe veszi a kereskedésből még kizárt hatalmas mennyiségű részvény megjelenését, és a nyereségről szóló jelentés esetleges negatív meglepetéseit is.

Az árfolyam az összes ismert információt kifejezi, csak nem szabad félreértelmezni. A részvény árfolyamát valószínűséggel súlyozott forgatókönyvek sorozataként érdemes felfogni. A beérkező új információ módosíthatja ezeket a valószínűségeket, és abból adódóan az árfolyamot. Továbbra is jelentős volatilitással kell számolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt