Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), honvedelem.hu

Valóra vált álom: Mérnök-hallgatók a Bázisrepülőtéren

Valóra vált álom: Mérnök-hallgatók a Bázisrepülőtéren

Három egyetemi hallgató töltheti szakmai gyakorlatát az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A fiatalok számára megvalósult álom megismerkedni a C-17A szállítógépekkel.

A tizenkét nemzetet tömörítő Stratégiai Légiszállítási Képesség szerződéses támogatója, a Boeing magyarországi képviseletének köszönhetően egyedülálló lehetőség nyílt tehetséges magyar mérnökhallgatók számára az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A Budapesti Műszaki Egyetem Vasúti járművek, repülőgépek és hajók tanszékével 2015 februárjában kötött megállapodás alapján a repülőtér először tavaly fogadott tehetséges és motivált hallgatókat az egyetemről. A 2015-ös eredmények után idén három egyetemista vehet részt a különleges programban: György Gergely és Grünvald Szabolcs a BME hallgatója, Gulyás Gergely pedig a glasgow-i egyetemről érkezett Pápára. Mindhárman repülőmérnöknek tanulnak, és augusztus végéig töltik szakmai gyakorlatukat a pápai bázison.

A diákok örömmel fogadták a lehetőséget. „Emlékszem, középiskolás koromban mindig néztem, ahogy a C-17A-k megérkeznek Pápára, és arról álmodoztam, milyen lenne ezekkel a gépekkel dolgozni” – mondta Gergely György. „Most itt vagyok, és minden pont olyan fantasztikus, amilyennek elképzeltem. Mindenki sok időt és energiát fordít arra, hogy a lehető legtöbbet tanuljunk.” „Nagyszerű látni, hogyan működnek a gyakorlatban azok a technológiák, amelyekről az egyetemen tanultunk” – tette hozzá Grünvald Szabolcs. Gulyás Gergely szintén elégedett. „Egyetlen nap sem múlik el anélkül, hogy ne tanulnánk valami újat, és fantasztikus látni, hogyan dolgozik együtt a csapat. Mindenki nagyon segítőkész velünk.”

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) többnemzeti program, amely12 partnernemzetének biztosítja a hozzáférést a katonai légiszállítási képességhez, három Boeing C–17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállító repülőgép tulajdonlása és működtetése révén. A SAC-program a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren települ. A SAC tagnemzetei a NATO-tagsággal rendelkező Magyarország (a program befogadó nemzete), Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, továbbá a NATO Partnerség a Békéért (Partnership for Peace, PfP) programjában részt vevő két nemzet, Finnország és Svédország.

A SAC szervezetébe egyrészt a műveleti egység, azaz a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) tartozik, másrészt a NATO Légiszállítást Kezelő (NATO Airlift Management, NAM) Programiroda – a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves része –, amely a SAC program C–17-esei fegyverrendszerének beszerzéséért és fenntartásáért felelős hatóság. A SAC-programmal szerződött Boeing cég a külföldi katonai értékesítési (Foreign Military Sales, FMS) megállapodás alapján nyújt műszaki támogatást a C–17-es repülőgépekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.