Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 07. 16:33, kedd | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Válaszolt a polgármester az MSZP-s vádakra

Válaszolt a polgármester az MSZP-s vádakra

Ami elhangzott a szocialista sajtótájékoztatón, az minden eddigi mélységet alulmúlt – mondta dr. Áldozó Tamás polgármester keddi sajtótájékoztatóján.

1990 óta létezik az a törekvés, hogy az aktuális év végén a város lapjában a városvezetés értékeli az aktuális évet és meghatározza a jövő évre vonatkozó törekvéseit. Kronológiai sorrendben, szigorúan a hír műfajának megfelelően készítettük ezt el idén is – mondta a polgármester keddi sajtótájékoztatóján, reagálva Grőber Attila és Gőgös Zoltán MSZP-s politikusok azon vádjára, hogy a múlt héten megjelent Pápa és Vidéke különszáma egy városi mezbe bújtatott pártpropaganda. Dr. Áldozó Tamás kifejezetten eredményként értékelte azt, hogy angol nyelvű tájékoztató is szerepel a lapban, hiszen nagyon kevés olyan helyi lap van ma Magyarországon, amely tekintettel tud lenni egy városban élő idegen nyelvű közösségre.

Ezen kívül néhány fontos Európai Uniós projekt is lezárult, melyekről nem teljes körűen készítettünk összefoglalókat – fogalmazott a polgármester. Ebben a kiadványban nem minősítettünk kormányokat, nem hamisítottunk benne évszámokat, egyetlen egy párt nevét sem írtuk le. Nem tagadtunk el benne semmit, hanem egy objektív képet alkottunk a megvalósult beruházásokról.
Ezen felül készítettünk egy összefoglalót a munkanélküliség alakulásáról a KSH és a Munkaügyi Központ adataira hivatkozva, valamint olvasható egy interjú dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottal.

Ebben a kiadványban nem 32-szer szerepel a nevem, mint ahogy azt Grőber képviselőtársam mondta, hanem összesen 66-szor. Ebből 29 alkalommal a magyar nyelvű részben, amikor a város képviseletében átadtam, megnyitottam, köszöntöttem, beszédet mondtam. 28 alkalommal ennek angol nyelvű fordításában, ezen kívül 9-szer. Ebből kétszer alcímként, miszerint interjú dr. Áldozó Tamás polgármesterrel. Ha ezeket az eseteket leszámítjuk, egy éves összefoglalóban, nyolc oldalon keresztül, 7-szer szerepel a nevem. Engedtessék meg az nekem, hogy ennyiszer hadd szerepelhessek – fogalmazott a polgármester.

Megszoktam már a helyi politikai vitákat. Lehet, hogy furcsa, de nekem a kritikusokkal szemben is vannak elvárásaim. Nagyon szeretem a színvonalas helyi közéleti vitát, azonban azt kell mondanom, hogy ami elhangzott a szocialista sajtótájékoztatón, az minden eddigi mélységet alulmúlt.

A polgármester sorba véve, egyenként tért ki a Gőgös Zoltán és Grőber Attila által elmondottakra:

Az elért sikerek közös munka eredménye - Valóban nem vitattuk, az elért közös eredményeket, voltak olyan létesítmény átadások, például a Várkertfürdő esetében, ahová kifejezetten meghívtuk azt a szocialista politikust, aki korábban döntéshozóként ezt a beruházást támogatta.

Ki írta a cikkeket, aláírás nélkül jelentek meg – A Pápai Önkormányzat rendelte meg, a 100%-ban saját tulajdonban lévő Pápai Platán Nonprofit Kft.-től. Az újság anyagának nagy részét a polgármesteri kabinet készítette.

A 7,4% a regisztrált munkanélküliek aránya – Ez valóban így van. Azonban azt tudni kell, hogy az nem számít regisztrált munkanélkülinek, akiben az a hajlandóság sincs meg, hogy tartsa a kapcsolatot a Munkaügyi Központtal. Nincs olyan nemzetgazdaság a világon, ahol nyilvántartást vezetnének a nem regisztrált munkanélküliekről, így Magyarországon sem teszik ezt.

1500 fővel csökkent a város lakossága, mert elköltöztek azok, akik itt nem találtak munkát – Pápán 2001-ben 33.289 fő volt, ami 2010-re 32.069 főre csökkent. 1220-al lettünk kevesebben 20 év alatt. Ha ebből a számból levonjuk a születések és a természetes halálozás különbségét (sajnálatos természetes fogyás) 991 fő, így világosság válik, hogy valóban, 229 fővel csökkent a város lakossága. Hogy Grőber Attila az 1500 főt honnan vette, azt nem tudom – mondta a polgármester. Csak összehasonlításként: Ajka 2001-ben 32.169 lakosa volt, ez 2010-re 29.131-re csökkent, ami 3038 főt jelent. Vélhetően a halálozás és születési arány Ajkán is hasonlóan alakul. Ezek a tények a pápainál valóban alacsonyabb, 5,9%-os ajkai munkanélküliségi rátát is más színben tüntetik fel. A Grőber Attila által említett folyamat tehát nem Pápára, hanem Ajkára igaz – fogalmazott a polgármester.

Drasztikusan csökkent a város vagyona – Grőber Attila a pápai önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke. Ebben a tisztségében elvárható, hogy pontos adatok birtokában, pontos kijelentéseket tegyen. 2008-ban a város vagyona 25 milliárd 1.615.000 Ft volt. 2009-ben ugyan ez a szám 25 milliárd 416 millió Ft lett, 2010-re 27 milliárd 258 millió. 2011-es adatok majd a zárszámadáskor lesznek meg, azonban azt tudjuk, hogy a Tűzoltóság épületének állami tulajdonba vételével csökkent a városi vagyon, azonban néhány beruházás elkészültével nőtt. Így biztosan kijelenthető, hogy összességében a város vagyona is tovább nőtt 2011-ben.

Amennyiben egy város pénzügyi bizottságának elnöke meg akarja őrizni hitelességét, akkor ilyen kijelentéseket nem tehet. Ennek egyetlen egy célja lehet, a hangulatkeltés, illetve az, hogy azt az MSZP-s depresszió kampányt erősítse, amely egyébként szerintem Grőber Attilához méltatlan – zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.