Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Május 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Válasszuk a minősített webshopokat, ha a világhálón vásárolunk

Válasszuk a minősített webshopokat, ha a világhálón vásárolunk

Magyarországon átlagosan a háztartások 8 százaléka vásárol a világhálón elektronikai terméket. Május 18-án, az Internet Világnapján a háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatokat tömörítő szakmai szövetség, a CECED Magyarország Egyesülés arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a biztonságos internetes vásárlás érdekében azokat a webshopokat válasszuk, melyek a Vedd a neten! kezdeményezés során már elnyerték a „minősített webshop” logo használatának jogát. Ezek a netes áruházak ugyanis megfelelnek a jogszabályi előírásoknak és szigorú ellenőrzés alatt állnak, így nem érhetnek bennünket váratlan és kellemetlen meglepetések, ha náluk vásárolunk.

A CECED Magyarország Egyesülés megbízásából a GFK Hungária Kft. az év elején arra kereste a választ, hogy hol vásároljuk meg új elektromos készülékeinket (pl. háztartási gépeinket, szórakoztató elektronikai berendezéseinket).

A legtöbben még mindig az elektronikai szakáruházakat (pl. Media Markt, Euronics) választják. A szakkereskedéseket választók aránya kiemelkedőn magas az ország dél-nyugati régiójában, a fővárosban, Budapesten viszont mindössze a háztartások 55 százaléka intézi vásárlásait ebben az üzlet-típusban.

A hipermarketeket (pl. Auchan, Tesco) átlagosan a háztartások 13 százaléka preferálja. A szakboltokkal szemben ez a csatorna Budapesten a legerősebb: az emberek 22 százaléka itt vásárol.

Az úgynevezett cash&carry áruházak (pl. Metro) szerepe relatíve kicsi, mindössze 2 százalék vásárol ezekben a boltokban elektronikai terméket, míg barkácsáruházban még ennél is kevesebb, mindössze 1 százalék.

Fontos viszont kiemelni az internet, mint egyre népszerűbb csatorna szerepét. Átlagosan 8 százaléka a hazai háztartásoknak már ezt a csatornát választja, ez az arány azonban 12 százalék a magasabb jövedelemmel rendelkező családok körében. Az internet egyértelműen Budapesten a legnépszerűbb: itt az emberek 14 százaléka vásárol a világhálón.

Ha otthonról, a számítógépünk vagy okos telefonunk segítségével vásárolunk, mindenképpen fontos odafigyelni, hogy a sok webes áruház közül melyiket választjuk. Sok kecsegtető ajánlat megtévesztő, és könnyen pórul járhatunk, ha bedőlünk ezeknek. Legyen legalább gyanús, ha egy termék – összehasonlítva a többi ajánlattal – nagyon olcsó, mert a végén nem biztos, hogy azt (a terméket, szolgáltatást) kapjuk, amit szerettünk volna. A CECED Magyarország azt javasolja, hogy a biztonságos webshop minősítést elnyert internetes áruházakból válasszunk, ezek ugyanis minden szempontból megfelelnek a szigorú jogszabályi követelményeknek és vállalják, hogy egy szigorú szakmai bizottság folyamatosan ellenőrizze a tevékenységüket

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.