Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 02. 21:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ünnepélyesen átadták a MiG-21 emlékművet és a Bázisrepülőtér új utasterminálját

Ünnepélyesen átadták a MiG-21 emlékművet és a Bázisrepülőtér új utasterminálját

A Pápát elkerülő út és a Celli út csatlakozásában lévő körforgalom közepén álló emlékművet és a Bázisrepülőtér új PAX terminálját Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter adta át.

Az ünneplő közösség elsőként az emlékműnél gyűlt össze. Áldozó Tamás polgármester beszédében azt mondta, hogy a MiG-21 emlékművel egy olyan új jelkép született Pápán, aminek előkészületeit, tervezését és építését szinte egyetemleges támogatással követte figyelemmel a város közönsége. Olyan új jelkép született, ami magába sűríti mindazt, ami egy jelképtől elvárható: megjelenésével uralja a környezetet, történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja az idegent és a városlakót is – fogalmazott a városvezető, aki szerint a megtapasztalt egységes támogatás annak köszönhető, hogy a vadászgép itt, a város szélén egy hagyomány folytatása, az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de idézi egyben valamennyi pápai katona emlékét is; valamennyi katonáét és így egy katonavárosét.

A polgármester hozzátette, a pápai katonai repülés története folytatódik, a hajtóművek zaja azóta sem szűnt meg a város felett, pedig voltak, akik ezt szerették volna. - Nem volt olyan régen, főleg a katonai változások, fejlesztések ütemét nézve, hogy 2002-ben, a kormányváltás után az akkori honvédelmi miniszter az azóta már megszűnt országos napilapban azon kesergett, hogy nem sikerült bezárni a pápai repülőteret. Nem sikerült, mert voltak távlatokban gondolkodó katonák, voltak felelős politikusok, akik akkor is túlláttak a nehézségeken; az élet őket igazolta, a kicsinek lenni bátor honvédelmi minisztert pedig feledésre ítélte a történelem. A magyar honvédségnek van jövője, a magyar honvédség történetét még sokáig írják a krónikások, ebben a történetben pedig mindig ott lesznek a Pápáról szóló fejezetek is – zárta gondolatait Áldozó Tamás.

Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter felidézte, 2002-ben született meg egy méltó emlékmű felállításának álma, egy jelkép arról a MiG-21-es vadászgépről, amely oly sokat szolgált az ország biztonsága érdekében. Ez az emlékmű nem csupán egy szimbólum, hanem egy jelkép is, amely hűen tükrözi a magyar katonák elhivatottságát, elszántságát a szolgálat és a béke érdekében.

Mint mondta, a Magyar Légierő 101 éves történetében 40 éven át ezek a gépek látták el az ország légvédelmét. A miniszter a honvédség jövőjével kapcsolatban elmondta, komoly fejlesztések küszöbén állunk, ami a légierőt illeti, az elmúlt hónapokban 5 darab csapatszállító repülőgépet szereztek be, a továbbiakban 3 darab nehéztechnikai berendezéseket is szállítani képes repülőt vásárolnak, valamint 36 darab helikopter vételére kötöttek szerződést, melyek mindegyike a legkorszerűbb technikát képviseli.

A beszédeket követően dr. Áldozó Tamás polgármester és Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter átvágták a nemzeti színű szalagot, majd koszorút helyeztek el az emlékműnél. Ezt követően a jelenlévőket a Bázisrepülőtérre szállították, ahol a nemrégiben elkészült PAX terminál átadására került sor.

Az új épület, a telepített technikai eszközök és a megfelelően kiképzett állomány képes a katonai és civil előírásoknak megfelelően magas szinten ellátni az érkező és induló utasforgalommal kapcsolatos feladatokat. A létesítménnyel az MH Pápa Bázisrepülőtér egy új, korszerű, a Magyar Honvédségben egyedülálló képességgel bővült.

Benkő Tibor miniszter az új létesítményben felidézte, nem telt el sok év 2002 óta, amikor a pápai bázis bezárását tervezték, most mégis ott tartunk, hogy egy korszerű utasterminál átadására kerülhet sor, egy folyamatosan fejlődő repülőtéren. Az utasterminál a polgári elvárásoknak is megfelel, de elsősorban katonai igénybevételre készült. A békefenntartó, missziós erők és a hazánkba érkező külföldi katonák és családtagjaik fogják legtöbbet használni a terminált, de a NATO védelmi tervben megfogalmazottan, veszélyhelyzet esetén a NATO csapatok szállítását is segítené a terminál – mondta el a miniszter.

Magasy Zsolt ezredestől, a Bázisrepülőtér parancsnokától megtudtuk, az utasterminált 200 fő áteresztésére tervezték, a honvédség és az NSAP közös beruházásaként valósult meg. A MiG-21 emlékművel kapcsolatban azt mondta, a bázis egykori és mai állománya is büszke erre az új jelképre. Az ezredes köszönetet mondott a pápai városvezetésnek és a Magyar Honvédségnek, hogy közösen létrehozták az emlékművet.

Az ünnepélyes átadásokon részt vett Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Parancsnokság törzsfőnöktámogató helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.

2024. Április 13. 14:00, szombat | Helyi

Közletakarítás - Figyelemfelhívó akciót tartottak a Pápai Polgárok

Pápa 800 éves történelmének jelképei lehetnének a belvárosi közlék, mai állapotuk azonban sokkal inkább arról árulkodik, mennyire nem becsülik ezeket a kis utcácskákat sem a városlakók, sem pedig a városvezetés - vélik a civilek.

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán