Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2022. Október 13. 14:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Ukrajnai háború - Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és felszólította Putyint, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Ukrajnai háború - Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és felszólította Putyint, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Emmanuel Macron francia államfő az ukrajnai háborúról és annak következményeiről adott élő tévéinterjújában szerda este felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "térjen vissza a tárgyalóasztalhoz", és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek.

"Jelenleg először is Vlagyimir Putyinnak abban kell hagynia a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz" - mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban.

Emmanuel Macron az interjúban elsősorban azt kifogásolta, hogy az orosz elnök a hadsereg megerősítésére mozgósítást rendelt el, és az elmúlt napok rakétatámadásaival "Európát is belehelyezte a háborúba".

Jelezte, hogy továbbra is beszélni kíván Vlagyimir Putyinnal "minden alkalommal, amikor az szükséges".

"Egy adott pillanatban, remélem, mielőbb, muszáj, hogy mindegyik fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, elismerve ugyanakkor, hogy "ez nem a következő hetekben lesz".

Kiemelte, hogy a tárgyalás Kijev érdekében is áll, és megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Elmondta, hogy eddig 15 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy további hat ágyút szállítsunk Dániával együtt" - mondta a francia elnök, miután a további hat CAESAR-t eredetileg a dán hadseregnek szánta Párizs.

"Megpróbáljuk egyből az ukránoknak leszállítani őket" - jelezte az államfő.

A francia elnök az interjúban figyelmeztette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt arra, hogy "problémákkal" fogja magát szembe találni, ha még inkább elkötelezi magát Moszkva oldalán az ukrajnai háborúban.

Emmanuel Macron a "konfliktus eszkalálódásának elkerülésére" szólított fel annak érdekében, hogy a harcok ne terjedjenek át Ukrajna szomszédos államaira, illetve annak megakadályozására, hogy Moszkva nukleáris vagy vegyi fegyvereket vessen be.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: háború, macron, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.