Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraéledtek az egyeztetések az élelmiszeráfa csökkentéséről

Újraéledtek az egyeztetések az élelmiszeráfa csökkentéséről

Újraindította az egyeztetést a Vidékfejlesztési Minisztérium és a nemzetgazdasági tárca az élelmiszer árak áfacsökkentéséről – írja a Napi Gazdaság. Az még nem dőlt el, hogy csak a sertés- és a baromfihúsra vonatkozzon-e a javaslat, vagy más termékekre is kiterjedjen - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Szavai szerint az élő állatok értékesítése esetén maradna a jelenlegi 27 százalékos kulcs, a kedvezményes pedig például a hasított félsertés feldolgozottsági szintjétől lenne alkalmazható. Az sem dőlt még el,milyen feldolgozottság mellett húznák meg a kedvezményes kulcs alkalmazhatósági korlátját. Fazekas Sándor azt mondta, 5 százalékos kedvezményes kulcsot lát valószínűnek, ami csak a két említett termékkör kapcsán 10 milliárd feletti bevételkiesést okozna a büdzsének.

Az élő állatok kihagyását a kedvezményes áfakulcs alól több szakmai szervezet is ellenzi. Álláspontjuk szerint a sertéságazatban − ellentétben a feldolgozók által túlnyomórészt integrált baromfitenyésztéssel − sokkal jelentősebb az élő állatok értékesítése során a feketekereskedelem, illetve az ellenőrizetlen forrásból, jellemzően falusi termelőktől − nyomon követhetetlenül − származó jószágok értékesítése és felhasználása. A feldolgozók szerint is fontos lenne, hogy az élő állatok is bekerüljenek a kedvezményes körbe, persze szerintük a fogyasztói árakra a végtermékek áfájának csökkentése gyakorolná a legnagyobb hatást. Az egyik meghatározó kiskereskedelmi lánc képviselője szerint ők továbbadnák a csökkentésből származó előnyöket a fogyasztóknak − a két hústermék értékesítése ugyanis mára nem képvisel akkora volument, hogy egy ilyen lépés komoly érvágást jelentsen számukra. Az olcsó hús mellett az esetleges többletfogyasztás akár még be is hozná a lépés árát.

Fazekas szerint bár a VM korábbi számításai több, különböző nagyságú áfakulcs alkalmazása esetén jelentkező költségvetési bevételkiesést is figyelembe vettek, most újra kell kezdeni a számítást és az egyeztetést az adótörvények októberi benyújtásáért felelős NGM-mel. Mint mondta, ötszázalékos kedvezményes kulcsot lát valószínűnek, ami csak a két említett termékkör kapcsán 10 milliárd feletti bevételkiesést okozna a büdzsének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk