Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Május 21. 12:34, szombat | Helyi
Forrás: Infopápa

Újra barokk - Megnyitotta kapuit az Esterházy kastély

Újra barokk - Megnyitotta kapuit az Esterházy kastély

A közel két évtizede (1995) bezárt gróf Esterházy kastély múzeuma a mai napon ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit. A nagy meleg ellenére szép számban gyűltek össze az érdeklődők, hogy elsőként nézhessék meg a felújított

A nyitóünnepség dr. Kovács Zoltán levelének felolvasásával kezdődött (egykori polgármesterünk sportbalesete miatt nem tudott jelen lenni), majd dr. Áldozó Tamás mondott köszönetet mindazoknak, akik munkájukkal segítették a kastély megszépülését. Mártony Zsuzsanna énekesnő, a Tűzvirág vándormutatványosok, a JMK Vadvirág néptáncegyüttes és a Pegazus Színház emelték a hangulatot a belépés előtt.

A mutatványosok produkciója után dr. Áldozó Tamás polgármester barokk ruhába öltözve invitálta a múzeumba a megjelenteket. Kisebb tumultus alakult ki az ajtóban és a lépcsőn, majd a főúri szobákban azért szétoszlott a tömeg. A felújítás szépen sikerült - jegyezték meg többen, de a megújulás nem csak ebben rejlik. Újra lakottá váltak az enteriörök, ugyanis a kastély életének eseményei megelevenednek a látogatók szemei előtt.

A kastély két forrás bevonásával újulhat meg. A most átadott rész felújítását az úgynevezett norvég alapos projekt tartalmazta. A kastély többi részének felújítása összesen mintegy 2.1 milliárd forintból újul meg. Ebből a norvég alap 185 millió forint támogatást biztosít. Pápa Város Önkormányzata összesen több mint 360 millió forint önrészt vállal a teljes beruházásból.

A városvezetés nem titkolt szándéka a kastélyfelújítás kapcsán, hogy turisztikailag fellendítse a város forgalmát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk