Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2020. Szeptember 04. 12:25, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), MH Pápa Bázisrepülőtér

Újra régi fényében a MiG-21

Újra régi fényében a MiG-21

2000. augusztus 31-én szállt le utoljára MiG-21-es vadászrepülőgép a pápai katonai repülőtéren. Az évforduló alkalmából az MH Pápa Bázisrepülőtér, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület, valamint az „Eskün innen, Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány közösen újította fel a 9307-es oldalszámú MiG-21-es vadászgépet, amit szűk körben avattak fel.

1961-ben Magyarországon először Pápán állt hadrendbe az első, hangsebesség feletti géptípus, a MiG-21-es, amelynek több variánsa egészen 2000-ig szolgált a magyar légierő kötelékében. Ez a típus volt hazánk első deltaszárnyú, Mach 2-képes és a legnagyobb leszállósebességgel rendelkező vadászrepülőgépe, amely aktív időszakában a légierő gerincét jelentette. A MiG-21-esek 2000. augusztus 31-én repültek utoljára hazai légtérben. Most, 20 évvel később ismét régi pompájában tündökölhet az egykori flotta egyik tagja.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület, az „Eskün innen, Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér egykori és aktív állományának segítségével újította fel a 9307-es oldalszámú vadászgépet. Eredeti alkatrészekkel pótolták a hiányzókat, és korhű festést is kapott a légi jármű, amely 1996. augusztus 27-én repült utoljára Gerics János százados pilótával. A felújított MiG-21-essel nem csak a pápai vadászrepülőmúlt előtt tisztelegnek: a futóműakna zárófedelén olvasható Tóth István zászlós neve, aki a 9307-esen dolgozó utolsó repülőműszaki katona volt.

A repülőgépet szűk körben az özvegye, Tóthné Franku Jolán és fia, a jelenleg is a bázison szolgáló Tóth István törzszászlós avatta fel. „Az egyesületünk egyik tagja, Petrovics Olivér kezdeményezésére kezdtünk el foglalkozni a 9307-es felújításával. Ezzel is szerettünk volna méltó emléket állítani a géptípusnak, amely ráadásul épp 20 éve repült utoljára” – nyilatkozta Simon Róbert, az egyesület elnöke.

„Fontosnak érezzük, hogy a jelenlegi állomány és Pápa városa is büszke legyen bázisunk múltjára. Ezt szolgálja az is, hogy a tavalyi évben egy muzeális MiG-21-es vadászgép került az egyik pápai körforgalomba, amely a város látképének fontos része lett. Ez a repülő emléket állít a Pápán szolgált technikai eszközöknek és katonáknak egyaránt” – mondta el Kondor Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke.

A bázison az egykor Pápán települő repülőtípusokból emlékparkot rendeztek be, ennek része egy-egy, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület segítségével felújított MiG-21-es és MiG-23-as is. A helyben szolgáló repülőműszaki katonák szabadidejükben is igyekeznek felújítani régi, „nyugdíjba vonult” repülőeszközöket, hogy megőrizzék azokat a jövő nemzedékének. Így újítottak fel egy Mi-24-es harci helikoptert, a most átadott MiG-21-es renoválásában is részt vállaltak, jelenleg pedig egy Mi-8-ason dolgoznak.

Fotó: Letanóczki Nóra, Petrovics Olivér, Pintér Ádám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 16:43, vasárnap | Helyi

Folklór Majális az Erzsébet ligetben

Néptánccal és gyermekprogramokkal várta a pápaiakat a nyugdíjas egyesület.

2024. Május 26. 08:51, vasárnap | Helyi

A levegőből találtak rá az idős eltűntre a Bakonyban

Igazi összefogás eredményeként találták meg azt a dudari hölgyet, akit családja kétségbeesetten keresett szombaton délután.

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.