Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra jár adókedvezmény az életbiztosításokra

Újra jár adókedvezmény az életbiztosításokra

Négy-öt év után ismét jár adókedvezmény a nyugdíjcélú életbiztosításokhoz, januártól legfeljebb évi 130 ezer forint értékben járul hozzá az állam a legkedveltebb öngondoskodási forma népszerűségéhez - írja a Napi Gazdaság.

Többéves lobbitevékenység nyomán 2008 (illetve ha a szűkített kedvezményt is figyelembe vesszük, 2009) után jövőre ismét jár adókedvezmény a legkedveltebb öngondoskodási termék, a hangsúlyosan hosszú távú, nyugdíjcélú életbiztosításokhoz. Az elfogadott adótörvények értelmében a jövő januártól megkötött nyugdíjbiztosításoknál az ügyfeleket ugyanolyan kedvezmények illetik meg, mint az elmúlt években a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) esetében.

A biztosítás szerződője a befizetett díj 20 százalékát kitevő összegről, legfeljebb évi 130 ezer forintról tehet nyugdíj-biztosítási nyilatkozatot, vagyis rendelkezhet arról, hogy az összeget adótartozás kiegyenlítésére használják fel − ha nincs ilyen tartozása, valamelyik nyugdíj-biztosítási számlájára utalja a kedvezmény összegét.

Mindez azt jelenti, hogy egy gyermektelen ügyfél évi 650 ezer forintos befizetés esetén élvezheti a teljes adókedvezményt, ám a családi adókedvezménynek köszönhetően egy gyermek mellett már 340 ezer forint befizetés mellett elérhető az adókedvezmény. A jogszabály csak az életbiztosítások korábbi versenyhátrányát küszöböli ki az egyéb nyugdíjcélú termékkel szemben − ezt fejezi ki az is, hogy ha a magánszemélynek nyugdíj-előtakarékossági számlán vagy önkéntes pénztárban is van megtakarítása, a rendelkezési jog a három jogcímen együttvéve is csak legfeljebb 280 ezer forint lehet.

A törvény értelmében adókedvezmény csak nyugdíjbiztosításhoz köthető, e körbe csak olyan (kockázati) életbiztosítás engedhető be, ahol biztosítási esemény (a biztosított halála, illetve legalább 40 százalékos rokkantsága) bekövetkezte nélkül vagyoni érték kivonására a futamidő alatt nem kerülhet sor − a törvény csak biztosítói díjkedvezményt enged ebbe a körbe, de ezt is csak akkor, ha a biztosított egyben a díjfizető is, vagyis a cégek által a dolgozóknak fizetett biztosításoknál az adókedvezményhez kapcsolt kedvezmény kiskapuja zárva marad. A futamidő ebben az esetben a biztosított társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultságának megszerzésekor ér véget − a futamidő alatti részvisszavásárlás esetén a szerződés elveszti nyugdíj-biztosítási státusát és így az adókedvezmény lehetőségét is − az addig adókedvezmény címén kiutalt összeget pedig 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk