Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. November 06. 12:22, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Újra bajban a Pápai Hús

Újra bajban a Pápai Hús

A fenyegető fizetésképtelenség miatt felszámolást kezdeményeznek a társaságnál.

Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete – mint a többségi tulajdonosi jogok gyakorlója - 2015. november 6-án délelőtt zárt ülésen tárgyalt a gyár helyzetét. Az ülést követően Áldozó Tamás polgármester közleményben tudatta: a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében egyaránt

felszámolási eljárás megindítását kezdeményezik a Veszprém Megyei Törvényszéknél.

A Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. (akkor Pápai Hús 1913 Kft. néven) 2014. július elején csődegyezséget kötött hitelezőivel. A sikeres csődegyezséget követően a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a Pápai Hús-csoport szükséges reorganizációja elmaradt,

a társaságok tartalékai november elejére kimerültek.

A pápai húsipari tevékenység lehetőségeit az elmúlt hónapokban számottevően korlátozta a korábban jelentős

oroszországi export ellehetetlenülése.

A társaságoknál a november elején esedékes személyi juttatásokat rendben kifizették, a termelés egyelőre folyamatos, megrendeléseinek az üzem eleget tesz - áll a közleményben.

Nagyon sokba került már eddig is

Az állam összességében az elmúlt hét évben – különböző csatornákon keresztül – összesen csaknem 11 milliárd forintot öntött ebbe a vállalatba. Ennek azonban a részleges megtérülése is erősen kétséges az eddigi teljesítmény alapján. A társaság legnagyobb hitelezője a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amely 2008-ban közel 5 milliárd forint hitelt adott, akkor is azért, hogy megmentse az összeomlástól - áll a hvg.hu júliusi cikkében, melyben a gyár újbóli összeomlását vetítik előre.

Egy eurót adtak volna érte

A portál arról írt, hogy a társaság törzstőkéje a jegyzett tőke alig több mint 20 százaléka, magyarán a cég komoly vagyonvesztést szenvedett el. Emiatt Pápa városának a törvény szerint sürgősen ki kellene pótolnia a hiányt, majd 1,5 milliárd forintot be kellene tennie a cégbe, vagy meg kell szüntetnie azt. A képviselő-testületi határozatokból viszont az derül ki, hogy az önkormányzat egyelőre a törvény által lehetővé tett harmadik lehetőséget választaná, vagyis a törzstőke leszállítását tervezi, ami lényegében annak pénzügyi elismerése, hogy a cég már az ötödére zsugorodott.

Azért kényszerülnek erre, mert évek óta próbálnak túladni a veszteséges üzemen, de eddig senkinek sem kellett. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kormány, az önkormányzat és az MFB egy olyan üzembe öntött éveken át hatalmas összegeket, amiért más piaci szereplők nem nagyon fizetnének. Ezt példázza kiválóan egy nemrég történt eset. Egy májusi képviselő-testületi határozatból ugyanis kiderül, hogy egy offshore hátterű befektető az elmúlt hónapokban mindössze 1 eurós ajánlatot adott az egész cégcsoport többségi tulajdonáért.

Pápa az egyeurós vételárba nem ment bele, annak alternatívájaként – érthető okokból – azt javasolta, hogy a befektető inkább hajtson végre olyan tőkeemelést a húsgyárat üzemeltető cégekben, amellyel többségi tulajdonossá válik. Vagyis hozzon ténylegesen pénzt, ne csak a megmentés ígéretét. Így ebből az üzletből nem lett semmi.

Fotó: archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék