Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 15. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), pápa-ma.hu

Újra átszelheti a várost a Tapolca-patak

Újra átszelheti a várost a Tapolca-patak

Igaz nem csak eredeti medrében, de újra városunk életének része lehet hamarosan a 40 év után visszatérő patak. Pápa város képviselő-testülete elfogadta a Tapolca-patak revitalizációját érintő projekt második ütemét.

Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrendezési és társulati osztályvezetője adott tájékoztatást a projekt első ütemében megvalósult munkafolyamatokról, majd szólt a 2014-re tervezett beruházásról - írja a papa-ma.hu.

Növekvő vízhozam

Az osztályvezető elmondta, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2011. novembere és 2012. januárja között végzett vízhozammérést. Az eredmények azt mutatták, hogy az egykori vízhozam egy része visszatért, s a következő 15 éves távlatban növekedni fog – jelentette ki a szakember. Ez a megnövekedő forráshozam jelenleg hasznosítatlanul folyik el a Horgas-éren keresztül a Mezőlaki-sédbe és annak befogadójába, a Marcalba. Pápa Város Önkormányzata szeretné felújítani az egykori Tapolca-patak nyomvonalát, amely magasvezetésű vízfolyásként egykor a teljes hosszán több malmot működtetett.


A Tapolca vize a Kis-Sédben, Borsosgyőrnél

Az eredeti nyomvonal nem állítható helyre

Az eredeti nyomvonalon a beruházás nem valósulhat meg, mert egyes szakaszai beépültek, vagy közművek találhatók a meder eredeti területén. A teljes vízmennyiség nem vezethető el Pápa belvárosán keresztül, mivel a belvárosi csapadékvíz elvezetők nem alkalmasak e vízhozam továbbítására az eredeti nyomvonalon. A Pápa város csapadékvíz elvezetését is szolgáló Tapolca-patak rekonstrukcióra és revitalizációra szorul – körvonalazta a projekt indokoltságát Horváth Angéla, majd hozzátette, a település belterületén áthaladó Tapolca–patak jelen állapotában nem tudja betölteni vízlevezető funkcióját. A meder benőttsége, feliszapolódása és a műtárgyak rossz állapota miatt a vizek levezetése nem biztosított.


Egykori Városmalom, ma lakóház (fotó: google)

Tavaly már kiírtották a meder körüli növényzetet

A beruházás célja az, hogy a patak medre és az azon létesült műtárgyak biztonságosan levezessék a mértékadó vízhozamokat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2012. július 31-én kötött hatósági szerződést a Veszprém Megyei Kormányhivatallal a Pápai „Tapolca-patak revitalizációja I. ütem” közfoglalkoztatási mintaprogramra. A program keretén belül 2012. augusztus 15- november 15-ig 20 fő regisztrált álláskereső foglalkoztatásával végezték el a Tapolca-patak mederszelvényének tisztítását, ami cserjeirtást és bokrozást jelentett.

A Tapolca vizét a Bakony-érbe vezetnék

A beszámolóból kiderült az is, 2012. augusztus 28-án tervezői szerződést kötöttek a „Víz- és Környezet” Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.-vel a Pápai Tapolca-patak revitalizációjának előzetes környezeti hatásvizsgálati tervdokumentáció elkészítésére, továbbá a Pápai Tapolca-patak felhagyott medrének a Horgas-ér és a Pápai-Bakony-ér közötti szakaszának helyreállítására vonatkozó vízjogi engedélyes és kiviteli terv elkészítésére.

Horváth Angéla szólt a kivitelezési munkák keretében megvalósuló létesítményekről, a vizek Malomkert Lakóparktól való távoltartásáról, a lakópark csapadékvizeinek elvezetéséről, az Edvy-malom vízpótlásának biztosításáról, a Bakony-ér mederrekonstrukciójáról és a Tapolca-patak mederrendezésének folytatásáról.

Jövőre folytatódhat a munka

A patak rekonstrukciós kivitelezési munkái 2014-ben valósíthatók meg a vízjogi létesítési engedély birtokában. A megvalósításnak azonban további feltétele, hogy 2014. év elején már pozitív döntés szülessen a mintaprogram támogatására a Belügyminisztérium részéről. Éppen ezért a vízügyi szakember kérte a képviselő-testület támogatását is, hogy jövőre megkezdődhessen a beruházás. Az ülésen Péntek Árpád a Bakony-ér Tarczy utcát érintő problematikájáról érdeklődött, melyre Horváth Angéla azt a választ adta, hogy a beruházás nem terjed ki a Bakony-érre, viszont maga után vonhatja egy következő projekt megvalósítását.
Dr. Hermann István és Zsegraics Gyula képviselők hozzászólásukban üdvözölték a Tapolca-patak vízhozamának visszatértét, majd felhívták a figyelmet a Tapolcafői Kertbarát Kör által létesített tanösvényre és a malomkerék felállítására.
A képviselők egyhangúlag, 13 igen szavazat mellett tudomásul vették a tájékoztatót.

Fotó: jmvk.papa.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.