Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. November 27. 15:47, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Újabb tárgyak kerültek vissza az Esterházy-kastélyba

Újabb tárgyak kerültek vissza az Esterházy-kastélyba

Ezúttal egy pápai magánszemélytől kerültek \"haza\" eredeti poharak a Gróf Esterházy Károly Múzeumba.

Az átadón Áldozó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a családnak a nagylelkű adományokért. Hozzátette, továbbra is várnak minden olyan tárgyat, melyet egykor az Esterházy-kastélyban őriztek. Felidézte, a múzeum újranyitását követően igazán szép gesztus volt, amikor az első poharakat visszakapták egy pápai polgártól. - Azóta, nagy örömünkre követőkre talált az adományozó, hiszen eddig két alkalommal kaptunk vissza poharakat, egyszer edényeket és tányérokat, most pedig ismét poharak kerülnek vissza a kastélyba.

Dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, a poharak - mint oly sok minden mást - az oroszok vitték el a kastélyból. - Az orosz tiszt, akinél voltak a tárgyak, az adományozó családnál szállt meg, majd miután elment, a szobában hagyta a poharakat.A poharakat nagy becsben tartotta a család, nem használták, az almáriumban tárolták emlékként. Présing Domonkos, a család leszármazottja, amikor értesült arról, hogy a kastély visszavárjaaz eredeti berendezéseket, úgy döntött, a múzeum rendelkezésére bocsátja a poharakat.

Dr. Nagy L. István, a múzeum igazgatója is örömét fejezte ki. Elmondta,az a céljuk, hogy ezek a tárgyak az eredeti helyükre kerüljenek vissza, mert itt voltak több mint száz éven keresztül. - A kastély ingóságainak több mint 90%-a elveszett, így nagy öröm minden egyes tárgy visszakerülése.

Az eseményen adta át dr. Hermann István a könyvtárban eddig őrzött Esterházy-tárgyakat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.