Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Február 18. 09:40, hétfő | Helyi
Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal

Újabb országos ellenőrzési akció a nemdohányzók védelmében

Újabb országos ellenőrzési akció a nemdohányzók védelmében

A többség betartja a 2012. január 1-től érvényben lévő, a nemdohányzók védelmében hozott rendelkezéseket.

2012. január 1-től jelentős változást hozott az 1999. évi XLII. számú törvény módosítása, amely a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól rendelkezik. A módosítás alapvető célja a lakosság fokozottabb védelme a dohányzás bizonyítottan súlyos egészségkárosító hatásaival szemben.
Három hónapos ún. türelmi időszak után 2012. április 1-re, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal meghirdette az első átfogó, országos akcióellenőrzést, amit a novemberi egy hetes összehangolt kiemelt ellenőrzés követett.
Az áprilisig tartó türelmi időszakban elsősorban a törvény előírásainak értelmezése, tájékoztatás volt a célunk és nem történt bírságolás.
2012. évben Veszprém megyében összesen 1292 ellenőrzést tartottunk, melyből 6 alkalommal történt társhatóságokkal, rendőrséggel közös ellenőrzés.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ellenőrzött egységek többsége alkalmazkodott az új törvényi előírások betartásához, jogkövető és együttműködő az ellenőrző hatóságokkal. A tapasztalt hiányosságok minimálisak, ezért legtöbbször elégséges volt a jegyzőkönyvi intézkedés, határidő megjelölésével és ennek utóellenőrzése.
Mindössze 2 vendéglátóhelyen került sor egészségvédelmi bírság kiszabására.
A törvény előírásainak betartását elsődlegesen a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei, illetve járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei (korábban kistérségi népegészségügyi intézetek) ellenőrzik.
Az országos ellenőrzések adatai alapján megfigyelhető, hogy a szabálysértők a legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban, emellett a vendéglátó-ipari egységekben, illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát.
Ezért 2013. február 18. és 2013. március 3. között újabb akcióellenőrzés zajlik országszerte, ahol kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a területekre.

Veszprém Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.